pečené bravčové karé

Jemné pečené bravčové karé so slaninou a jablkami

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 1 -1,2 kg bravčové karé bez kosti
  • 3 červené jablká
  • 12-15  plátkov údenej oravskej slaniny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 menšie cibule
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička celej rasce
  • repkový olej
Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 1 -1,2 kg bravčové karé bez kosti
  • 3 červené jablká
  • 12-15  plátkov údenej oravskej slaniny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 menšie cibule
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička celej rasce
  • repkový olej

Pečené bravčové karé býva často prítomné aj na slávnostne prestretých rodinných stoloch. Bravčové mäso si výborne rozumie so sladkými chuťami – najviac asi s jablkami. Pred istým časom som v jednom známom britskom seriáli o varení a farmárčení videla jednu zaujímavú vec: prasiatka týždeň pred zabíjačkou kŕmili priamo pod jabloňami popadanými jablkami. Farmár vysvetľoval, že vďaka jablkám, ktoré zvieratá skonzumujú,  bude ich mäso chutnejšie a jemnejšie. A popri tom aj využijú jablká, ktoré už nie sú vhodné na iné spracovanie 🙂  Ja som pri príprave tohto jedla na to išla z opačnej strany – bravčové karé som poprekladala jablkami priamo na pekáči a tiež bolo jemné, chutné a šťavnaté 🙂 

Šťavnaté pečené bravčové karé

Ak máte radi bravčové karé, ale zdá sa vám príliš suché, nemusíte hneď siahať po tučnejšej krkovičke. Jablká a slanina sa postarajú o to, že aj chudšie bravčové mäso bude po upečení lahodné a šťavnaté.

Postup

  1. Mäso  umyjeme, osušíme a ostrým nožom odstránime vrchnú blanu. Do mäsa urobíme pravidelné, asi 1 cm, zárezy tak, ako keby sme mäso krájali na plátky, ale nedokrojíme úplne. Na spodku necháme mäso v celku a vytvoríme si akýsi vejár.
  2. Jablká rozpolíme, vyberieme jaderníky a nakrájame na polcentrimetrové plátky.
  3. Olej zmiešame s mletou rascou, soľou, mletým čiernym korením a prelisovaným cesnakom. Bravčové karé vložíme do zapekacej misky, zo všetkých strán aj do zárezov dôkladne votrieme cesnakový olej.
  4. Do zárezov vkladáme plátky slaniny a jabĺk. Povrch posypeme celou rascou, zvyšné jablká naukladáme vedľa mäsa spolu so štvrtinkami cibule. Mäso ešte zvrchu jemne posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Zakryjeme alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 30 minút, potom teplotu stiahneme na 170 °C a dopekáme ešte 1 až 1 a pol hodiny. Na poslednú polhodinu alobal odstránime a mäso dopečieme do zlata. Podlievame šťavou, ktoré mäso a jablká pustili.
  5. Pečené bravčové karé podávame najlepšie so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že z tohto jedla vám pribudnú nejaké kilá navyše. Nemusí to tak byť, pokiaľ vynecháte prílohu. Tu sa dozviete viac o tom, ako tzv. keto dieta funguje.