Máme pre vás univerzálny recept na svieži citrónový dezert. Citrónový koláč alebo ak chcete tortička je jemný, príjemne sladko-kyslý a čo je na ňom najlepšie, zvládne ho aj začiatočník. Pripravuje sa veľmi jednoducho a nepotrebujete mať ani špeciálne vybavenie, či cukrárske náradie.
Jemný citrónový koláč alebo citrónová tortička?
Tento recept sme odskúšali upiecť ako koláč s citrónovou cukrovou polevou, ale aj ako citrónovú tortičku s polevou z bielej čokolády. Obe verzie chutili fantasticky. Základom nezameniteľnej chute je totiž cesto, ktoré sa dá obmieňať, plniť podľa ľubovôle, alebo použiť aj ako základ na muffiny.
- Postupujeme podobne ako pri príprave treného bábovkového cesta. Ručným mixérom vyšľaháme do peny žĺtka, vanilku a práškový cukor.
- Potom všľaháme zmäkknuté maslo.
- Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre to celé premiešame dohladka. Do hladkej zmesi ešte vmiešame citrónoú kôru.
- V osobitnej mise vyšľaháme bielka do peny a potom ich gumenou varechou zľahka vmiešame do citrónovej zmesi.
- Pečieme pri 170-180 stupňoch asi 35-45 min. Špajlou skúšame prepečenie.
- A na záver to najlepšie. Zdobenie. Fantázii sa medze nekladú. Ak chcete len dobrý, šťavnatý koláč ku káve, použite šťavu z citróna, ktorú zmiešate s 200g preosiateho práškového cukru. Natrite ňou koláč a nechajte zaschnúť.
Či už si tento jednoduchý jemný dezert napečiete ako koláč alebo ho pozdvihnete na fajnovú tortu, chutiť vám bude zaručene a určite po ňom nebudete mať vy ani vaši hostia kyslý výraz v tvári 🙂
Pokiaľ sa vám recept páčil, navštívte našu stránku receptykulinarium.sk a vyskúšajte stovky ďalších.