Jogurtové placky s balkánskym syrom

 | 

113

 receptov

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 šálku bieleho jogurtu
  • 1 lyžičku soli
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžicu oleja
  • Balkánsky syr
  • Sušené paradajky v oleji
  • Olivy a bylinky podľa chuti
Ingrediencie
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 šálku bieleho jogurtu
  • 1 lyžičku soli
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžicu oleja
  • Balkánsky syr
  • Sušené paradajky v oleji
  • Olivy a bylinky podľa chuti

Jogurtové placky s balkánskym syrom a sušenými paradajkami sú jednoduché, balkánskou kuchyňou inšpirované jedlo. Perfektne sa hodia napríklad k letnému Šopskému šalátu.

Letné jogurtové placky so syrom

  1. Do misky dáme 1 kelímok bieleho jogurtu. Tým istým prázdnym obalom – kelímkom od jogurtu môžeme odmerať 3 kelímky (šálky) hladkej múky, jedlú sódu, alebo prášok do pečiva, soľ a olej.

  2. Pomocou varešky, metličky, alebo ručne potom v miske vypracujeme jednotné hladké cesto. Necháme ho 15 – 20 minút odpočinúť.

  3. Cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na bochníčky. Každý ručne vytvarujeme, alebo rozvaľkáme na tenkú placku. Hrúbka placky by mala byť do jedného centimetra. Placky potom pečieme na sucho na panvici z oboch strán do zlatohneda.

  4. Celý postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Kým sa placky pečú na panvici, nakrájame si sušené paradajky a olivy. Balkánsky, alebo iný biely syr nakrájame na malé kocky, alebo namrvíme. Placky potom bohato pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a posypeme bylinkami. Podávame ich so syrom, paradajkami a olivami.

  5. Je to jednoduché, južanskou kuchyňou inšpirované jedlo. Viac jedál s balkánskym syrom vyskúšajte rovnako rýchly, ale klasický balkánsky recept Šopský šalát. Tento letný šalát z čerstvých paradajok, uhoriek, paprík, cibule a bieleho syra je ideálne chladivé a ľahké jedlo na leto. Takéto šaláty sú obľúbené po celom Balkáne a strednej Európe.

  6. Z Bulharska pochádza jedna z najobľúbenejších verzií tohto pastierskeho šalátu – šopský šalát. Jeho základom je čerstvá zelenina, okrem papriky, ktorá sa griluje alebo pečie na ohni a je doplnený o biely čerstvý syr z ovčieho, kozieho alebo aj kravského mlieka „sirene“. Tento syr sa vám pravdepodobne nepodarí u nás zohnať, ale bez probémov ho nahradíte bielym syrom typu feta, alebo vašim obľúbeným balkánskym syrom. Je vynikajúci ako príloha ku grilovanému mäsu, ale nám najviac chutí len tak, čerstvý, z čerstvo odtrhnutej zeleniny zo záhona, s veľkou kopou petržlenovej vňate a čerstvým chrumkavým chlebom, alebo našimi jogurtovými plackami. Úplne balkánske leto u vás na balkóne 🙂