Jollof Kurca

Jollof kurča s ryžou

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

50

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie
  • 800 g kurčaťa (horné a dolné stehná)
  • 1 čl soli
  • ½ čl mletého čierneho korenia
  • 1 čl mletej červenej papriky
  • 3 pl slnečnicového oleja
  • 100 g cibule nakrájanej na krúžky
  • 500 ml slepačieho vývaru
  • 250 g ryže basmati
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g olúpaných paradajok
  • 1 čl nastrúhaného čerstvého ďumbieru
  • 1 čili paprička bez semien
  • 200 g čerstvej červenej, žltej a zelenej mäsitej papriky
  • 50 g mrkvy
  • 2 pl posekanej petržlenovej vňate
  • 2 vajcia

Omáčka:

  • 200 ml paradajkového pretlaku
  • Štipka soli
  • Štipka cukru
  • ½ čl sušeného tymianu
Ingrediencie
  • 800 g kurčaťa (horné a dolné stehná)
  • 1 čl soli
  • ½ čl mletého čierneho korenia
  • 1 čl mletej červenej papriky
  • 3 pl slnečnicového oleja
  • 100 g cibule nakrájanej na krúžky
  • 500 ml slepačieho vývaru
  • 250 g ryže basmati
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g olúpaných paradajok
  • 1 čl nastrúhaného čerstvého ďumbieru
  • 1 čili paprička bez semien
  • 200 g čerstvej červenej, žltej a zelenej mäsitej papriky
  • 50 g mrkvy
  • 2 pl posekanej petržlenovej vňate
  • 2 vajcia

Omáčka:

  • 200 ml paradajkového pretlaku
  • Štipka soli
  • Štipka cukru
  • ½ čl sušeného tymianu

Aj doma si môžete pripraviť rôzne jedlá typické pre africký kontinent. Pestrosť chutí a tradičných kuchýň je obrovská a stojí za preskúmanie, ak máte radi hydinu, vyskúšajte ju inak. Ponúkame vám recept na Jollof kurča s ryžou.

Africké Jollof kurča s ryžou

  1. Kurča osoľte, okoreňte a posypte mletou červenou paprikou. Na veľkej hlbokej panvici zohrejte olej, pridajte kuracie mäso a 5 minút opekajte. Mäso otočte na druhú stranu a opekajte ďalších 5 minút. Mäso vyberte z panvice a položte ho na tanier. Do zvyšného tuku na panvici pridajte cibuľu a opekajte asi 5 minút, kým za stáleho miešania nezmäkne. Olúpané paradajky, cesnak, ďumbier a čili dajte do mixéra a rozmixujte do hladka.

  2. Zmes nalejte do cibule. Kuracie mäso vložte späť do panvice, pridajte ryžu, podlejte kuracím vývarom a varte 15 minút. Pridajte nakrájanú papriku a mrkvu a všetko spolu povarte ďalších 10 minút. Potom odstavte a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

  3. Paradajkový pretlak uvarte v malom hrnci a pridajte soľ, cukor a tymian. Zmes varte na miernom ohni 7 – 10 minút, kým sa z nej trochu neodparí. Vajcia vložte do vriacej vody a varte ich 10 minút. Odstavte ich, dajte ochladiť a olúpte.

  4. Hotové jedlo podávame s uvarenými vajcami a paradajkovou omáčkou.

  5. Jedna porcia (640 g):

    Energia: 668,6 kcal/2799,3 kj

    Bielkoviny: 48,5 g

    Tuky: 36,2 g

    Nasýtené tuky: 9,2 g

    Sacharidy: 33,4 g

    Cukor: 11 g

    Vláknina: 4,9 g

    Soľ: 2,8 g

    Vápnik: 241,3 mg/24 % odd

    Železo: 5,5 mg/46 % odd