Judášky sú tradičným veľkonočným pečivom, ktoré symbolizuje plodnosť a hojnosť. Cesto sa pred pečením zapletá do rôznych tvarov pripominajúcich povraz, na ktorom sa apoštol Judáš obesil po tom, čo zradil. Toto maslové pečivo je sladené medom a po upečení sa potiera medovou polevou. Práve vďaka nej sú judášky také lesklé.
Veľkonočné pečivo Judášky
-
Nebojte sa, nie je to až také náročné a výsledok stojí za to. V miske zmiešajte sušené droždie, teplú smotanu, čajovú lyžičku medu a vytvorte kvások. Nechajte ho chvíľu postáť.
-
Do múky potom pridajte kvások, vajce, žĺtok, maslo izbovej teploty a med. Vymieste pružné cesto. To odložte do misy vytretej maslom a prikryte potravinovou fóliou. Cesto nechajte kysnúť jednu až jeden a pol hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem.
-
Vykysnuté cesto potom preložte na pracovnú dosku a rozdeľte ho na 16 rovnakých častí. Pomocou dlaní vypracujte valčeky s priemerom približne 1 cm a tvarujte. Vytvarované judášky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ich ešte ďalších 30 minút podkysnúť.
-
Pred pečením potrite judášky zvyšným bielkom. Pečte ich pri teplote 180 stupňov Celzia 15 až 20 minút.
-
Medzi tým zmiešajte a zohrejte 2 polievkové lyžice medu so šťavou z polovice citróna. Ihneď po upečení, ešte za horúca potrite judášky touto polevou. Med s citrónom sa na teplom pečive nádherne rozvonia a judášky budú sladké, svieže a lesklé zároveň.
- Ak máte čo len minimálnu skúsenosť s kysnutým cestom nemusíte sa vôbec báť. A pravda je, že ani ak nie ste pravidelní cukrári a pekári nie je sa čoho báť.
- Tip: Pridávame ešte recept na tradičné Cross buns – buchtičky s medovým krížikom.
- Tip: Ak budete piecť spolu s deťmi môžete sa pohrať aj so zapletaním tradičného kysnutého veľkonočného venca. Veniec po upečení môžete ozdobiť práškovým cukrom a veľkonočnými farebnými stužkami. Podávať ho môžete napríklad na raňajky s malinovým džemom a kávičkou, alebo ukrajujte šibačom.