Judášky na Veľkú noc

 | 

25

 receptov

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na 16 ks Judášiek budete potrebovať:

  • 4 g sušeného droždia
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • 60 g šľahačkovej smotany
  • 250 g hladkej múky
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 50 g masla
  • 1 a pol polievkovej lyžice medu
  • Bielok, med a citrónová šťava na potieranie
Ingrediencie

Na 16 ks Judášiek budete potrebovať:

  • 4 g sušeného droždia
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • 60 g šľahačkovej smotany
  • 250 g hladkej múky
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 50 g masla
  • 1 a pol polievkovej lyžice medu
  • Bielok, med a citrónová šťava na potieranie

Judášky sú tradičným veľkonočným pečivom, ktoré symbolizuje plodnosť a hojnosť. Cesto sa pred pečením zapletá do rôznych tvarov pripominajúcich povraz, na ktorom sa apoštol Judáš obesil po tom, čo zradil. Toto maslové pečivo je sladené medom a po upečení sa potiera medovou polevou. Práve vďaka nej sú judášky také lesklé.

Veľkonočné pečivo Judášky

  1. Nebojte sa, nie je to až také náročné a výsledok stojí za to. V miske zmiešajte sušené droždie, teplú smotanu, čajovú lyžičku medu a vytvorte kvások. Nechajte ho chvíľu postáť.

  2. Do múky potom pridajte kvások, vajce, žĺtok, maslo izbovej teploty a med. Vymieste pružné cesto. To odložte do misy vytretej maslom a prikryte potravinovou fóliou. Cesto nechajte kysnúť jednu až jeden a pol hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem.

  3. Vykysnuté cesto potom preložte na pracovnú dosku a rozdeľte ho na 16 rovnakých častí. Pomocou dlaní vypracujte valčeky s priemerom približne 1 cm a tvarujte. Vytvarované judášky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ich ešte ďalších 30 minút podkysnúť.

  4. Pred pečením potrite judášky zvyšným bielkom. Pečte ich pri teplote 180 stupňov Celzia 15 až 20 minút.

  5. Medzi tým zmiešajte a zohrejte 2 polievkové lyžice medu so šťavou z polovice citróna. Ihneď po upečení, ešte za horúca potrite judášky touto polevou. Med s citrónom sa na teplom pečive nádherne rozvonia a judášky budú sladké, svieže a lesklé zároveň.

  6. Ak máte čo len minimálnu skúsenosť s kysnutým cestom nemusíte sa vôbec báť. A pravda je, že ani ak nie ste pravidelní cukrári a pekári nie je sa čoho báť.
  7. Tip: Pridávame ešte recept na tradičné Cross buns – buchtičky s medovým krížikom.
  8. Tip: Ak budete piecť spolu s deťmi môžete sa pohrať aj so zapletaním tradičného kysnutého veľkonočného venca. Veniec po upečení môžete ozdobiť práškovým cukrom a veľkonočnými farebnými stužkami. Podávať ho môžete napríklad na raňajky s malinovým džemom a kávičkou, alebo ukrajujte šibačom.