kardinál rezy

Kardinál rezy – tradičný dezert rakúskych susedov

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na snehovú zmes :

  • 5 bielok
  • 90 g kryštálového cukru
  • 40 g kukuričného škrobu

Na piškótovú zmes:

Na jahodovú plnku:

  • 70 g mrazenej jahodovej drene alebo rozmixovaných jahôd
  • 1-2 PL práškového cukru (dajte podľa chuti)
  • 2 plátky želatíny
  • 250 ml šľahačky
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • Asi 150 g na kúsky nakrájaných čerstvých jahôd
  • Práškový cukor na posypanie

kardinál rezy

Ingrediencie

Na snehovú zmes :

  • 5 bielok
  • 90 g kryštálového cukru
  • 40 g kukuričného škrobu

Na piškótovú zmes:

Na jahodovú plnku:

  • 70 g mrazenej jahodovej drene alebo rozmixovaných jahôd
  • 1-2 PL práškového cukru (dajte podľa chuti)
  • 2 plátky želatíny
  • 250 ml šľahačky
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • Asi 150 g na kúsky nakrájaných čerstvých jahôd
  • Práškový cukor na posypanie

kardinál rezy

Kardinál rezy sú tradičným a veľmi obľúbeným dezertom u našich rakúskych susedov.  Originál Kardinálove rezy sa pripravujú s kávovou plnkou, dnes ich však poznáme v rôznych variáciách. Nám najviac chutia s ovocím.

Kardinál rezy s jahodami

Cesto je  upečené rafinovanou kombináciou nadýchaného piškótu a obláčikov našľahaného bielka. Kardinál rezy sú doslova nebeské, nielen chuťou, ale aj výzorom.

Postup
  1. Predhrejeme rúru na 160 stupňov a na plech pripravíme papier na pečenie.
  2. Vo väčšej mise vyšľaháme do tuha bielky a kryštálový cukor. Po vyšľahaní na sneh preosejeme kukuričný škrob a gumenou varechou ho dobre ale zľahka vmiešame do snehu.
  3. Snehovú zmes naplníme do zdobiaceho vrecka bez špičky alebo do igelitového sáčku. Otvor na sáčku alebo vrecku by mal byť väčší, v priemere asi 1.5 cm.
  4. Na piškótovú zmes dáme do misy vajce, žĺtky, citrónovú kôru, vanilku a vyšľaháme do nadýchanej bledej peny. Na penu preosejeme hladkú múku a gumenou varechou ju zľahka ale dobre vmiešame.
  5. Piškótovú zmes naplníme rovnako ako snehovú do zdobiaceho vrecka.
  6. Na plech s papierom pozdĺž kratšej strany nanesieme hrubší pás z bielkovej zmesi, necháme od neho asi 2 cm odstup a nanesieme druhý bielkový pás, znovu 2 cm odstup a nanesieme tretí bielkový pás. (viď obrázok nižšie)
  7. Teraz necháme väčší odstup, asi 6-7 cm a postup zopakujeme – znovu nanesieme tri bielkové pásy a medzi nimi necháme asi 2 cm odstup.
  8. Do voľných 2 cm medzier teraz nanesieme piškótovú zmes.
  9. Pečieme asi 25 minút na 160 stupňoch. Po dopečení necháme úplne vychladnúť. Cesto pri chladnutí trochu upadne – len aby ste sa nezľakli J.
  10. Na plnku si v miske z vodou necháme napučať plátky želatíny – asi 5 minút.
  11. V malom kastróliku zahrejeme jahodovú dreň alebo zmixované jahody s cukrom. Napučanú želanínu vyžmýkame z vody a dáme ju do zahriatej jahodovej drene. Miešame, kým sa nerozpustí – neprevárame! Odstavíme z ohňa a necháme chvíľu chladnúť.
  12. Vo väčšej mise vyšľaháme šľahčku. Odoberieme z nej lyžicu a vmiešame ju do jahodovej drene so želatínou. Túto zmes potom nalejeme späť do vyšľahanej šľahačky a spolu celé premiešame.
  13. Vychladnuté pásy cesta preklopíme na čistý papier na pečenie, použitý papier na pečenie stiahneme a jeden plát natrieme plnkou. Na plnku poukladáme nakrájané jahody a prikryjeme druhým plátom cesta.
  14. Hotové rezy necháme v chladničke odstáť aspoň 2-3 hodiny, kým plnka pekne nestuhne. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.

Pokiaľ máte záujem o viac receptov, kliknite sem.