kelový prívarok s duseným hovädzím

Kelový prívarok s duseným hovädzím a slaninkou

 | 

91

 receptov

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie
  • 1 kel (cca 800g)
  • 400g hovädzieho zadného (hľadajte v akciovej ponuke BILLA)
  • 2 väčšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200ml creme fraiche
  • 600g <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov
  • 3 plátky slaniny, údenej, na plátky
  • 10cm kapie
  • 1ČL mletej sušenej papriky
  • 100ml slnečnicového oleja, alebo masti
  • 10ml červeného vína
  • 40g masla
  • 1/2ČL tymianu
  • 1,5ČL majoránu
  • soľ a korenie
Ingrediencie
  • 1 kel (cca 800g)
  • 400g hovädzieho zadného (hľadajte v akciovej ponuke BILLA)
  • 2 väčšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200ml creme fraiche
  • 600g <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov
  • 3 plátky slaniny, údenej, na plátky
  • 10cm kapie
  • 1ČL mletej sušenej papriky
  • 100ml slnečnicového oleja, alebo masti
  • 10ml červeného vína
  • 40g masla
  • 1/2ČL tymianu
  • 1,5ČL majoránu
  • soľ a korenie

Kelový prívarok podľa tohto receptu je skutočná oslava tejto klasickej kombinácie. Mäkučké mäsko udusené na víne a chrumkavý kel so slaninkou vás ohúria.

Kelový prívarok a mäkulinké hovädzie na víne

  1. V hrnci necháme zovrieť asi 2 litre vody. Na panvici opečieme do chrumkava slaninku a odstavíme. Zatiaľ si očistíme, umyjeme a nakrájame kel na cca 2×6 cm dlhé rezance.

  2. Vhodíme ich do vriacej vody na asi 3 minúty. Potom ihneď scedíme a ponoríme do studenej vody. V hrnci (cca 4litrovom liatinovom) si osmahneme na oleji pokrájanú cibuľu s dvomi pokrájanými strúčikmi cesnaku do sklovita, pridáme soľ, korenie, majorán, premiešame a pridáme scedený kel. K cibuli primiešame slaninku a kel, spolu s creme fraiche a pomaly miešame. Ak je zmes prehriata a dostatočne hustá, tak odstavíme z plameňa. Ak nie je dosť hustá, zahustíme ju najemno nastrúhanou polovicou zemiaka (asi 50g) a za miešania varíme asi 1,5 minúty.

  3. Mäso si nakrájame na kocky. Na panvici opečieme pokrájanú cibuľu a strúčik cesnaku, pridáme mletú papriku, posekanú kapiu a tymian, soľ a korenie. Pridáme mäso, počkáme kým sa zatiahne a podlejeme vínom, prikryjeme dusíme do mäkka. (Ak treba, podlievame ešte vínom) Po zmäknutí dohustíme nastrúhaným zemiakom.

  4. V hrnci s osolenou vriacou vodou si uvaríme zemiaky pokrájané na väčšie kusy a uvaríme ich skoro do mäkka. Scedíme, pridáme maslo a len jemne “potlačíme” a dosolíme.

  5. Jedlo podávame v pomere kelový prívarok, zemiaky, mäso 2:1:1. Dozdobíme bylinkami, napríklad trebuľkou alebo pažítkou.