Túto kuraciu roládu môžeme pripraviť ako hlavný chod alebo ju ponúknuť návšteve ako pohostenie. Možno sa vám bude hodiť v čase veľkonočných sviatkov a návštev. Kuracia roláda s obľúbenou plnkou je skrátka klasika na sviatočnom stole.
Kuracia roláda krok za krokom
Postup
- Najskôr si pripravíme plnku. Rožky nakrájame nadrobno a zalejeme mliekom.
- Necháme chvíľku oddýchnuť a do rovnakej misy pridáme najemno nakrájanú oravskú slaninu, muškátový oriešok a vajcia.
- Bylinky nasekané najemno. Všetko spolu veľmi dobre premiešame. Najlepšie umytými a navlhčenými rukami, len tak sa nám podarí suroviny dobre spojiť a premiešať chute.
- Kuracie prsia, jedno po druhom vyklepeme tĺčikom na mäso.
- Po vyklepaní ich rozložíme na kuchynskú fóliu vedľa seba. Mali by sa trochu prekrývať, aby tvorili plát, ktorý môžeme zabaliť a z ktorého nám plnka nevytečie.
- Následne mäso osolíme a okoreníme, stačí z vnútornej strany.
- Na prvú polovicu plátu mäsa vyložíme celú plnku. Dbáme na to, aby nám okraje ostali prázdne. Mäso potom zrolujeme, okraje trochu schováme dovnútra. Veľmi nám v tom pomáha kuchynská fólia. Slúži, ako obal rolády.
- Po zabalení roládu ešte trochu pováľame po kuchynskej doske, a uistíme sa, že je naozaj stočená napevno. Zavoláme si niekoho na pomoc, aby nám pomohol zaviazať obidva konce rolády kuchynským povrázkom. Znovu si dáme pozor nato, aby kuracia roláda zostala pevne zabalená vo fólii.
- Veľký hrniec, alebo pekáč plný vody necháme priviesť do varu a potom do neho hodíme roládu zabalenú vo fólii. Varíme na miernom ohni cca 40 minút. Po vybratí necháme roládu najskôr dobre vychladnúť a až potom podávame.
- TIP: Roládu môžeme namiesto vo vodnom kúpeli upiecť aj v rúre, len na zabalenie rolády nepoužijeme kuchynskú fóliu ale alobal. Dobrú chuť.