Kuracie prsia s ananásom sú pôvodne havajské jedlo. Táto exotická kombinácia však zdomácnela aj u nás, je dokonca veľmi obľúbená. Navyše je to nenáročné a jednoduché jedlo, s nádychom exotiky, ktoré zvládne každý. Najvhodnejšou prílohou je ryža.
Kuracie prsia s ananásom a ryžou sú viac klasika ako exotika
- Začneme s prípravou marinády na kuracie prsia. Ananásový džús zmiešame so sójovou omáčkou, kečupom, hnedým cukrom, olejom a medom, najlepšie v mixéri. Môžeme pridať aj cesnak. Cesnak tak nemusíme pretláčať a navyše nám marinádu vymixujeme do super hladka.
- Na doske si kuracie prsia očistíme, zbavíme prípadných chrupaviek, alebo blaniek a narežeme ich na jednej strane tak, aby po rozložení mali tvar srdca. Dbáme teda na to, aby boli rovnomerne hrubé po celej šírke. Vďaka tomu sa rovnomerne prepečú.
- Mäso potom zmiešame s marinádou a necháme odpočívať aspoň pol hodiny, najlepšie však cez noc.
- Ďalej sa vrhneme na ananás, ktorý očistíme a nakrájame na stredne hrubé plátky. Minimálne tak tenké, aby sa nám pekne prepiekli, ale zase nerozpadli pri manipulácii, cca 0,7 cm.
- Ako prílohu si dáme variť ryžu, ktorú varíme v pomere 1 diel ryže na 1,5 dielu kokosového mlieka doplneného vodou. Varíme na miernom ohni, zakryté pokrievkou 17 minút. Potom vypneme. Ryžu však môžeme pripraviť aj obvyklým spôsobom bez kokosového mlieka.
- Rozpálime gril alebo grilovaciu panvicu a opečieme na ňom ananás s trochou oleja, z oboch strán. Ak máme dosť miesta pridáme hneď aj kuracie prsia, u ktorých ale dbáme na dobu pečenia. Určite to bude trvať dlhšiu dobu než ananás.
- Grilované kuracie prsia servírujeme s ananásom a kokosovou ryžou, ozdobené čerstvým koriandrom. Dobrú chuť.