kysnutý adventný veniec

Kysnutý adventný veniec s makom

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Na cesto:
  • 500 g polohrubej múky
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 100 g bravčovej masti (môže byť aj iný tuk, ako napr.maslo alebo rastlinný tuk)
  • 200 ml mlieka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • kôra z polovice citróna
Na plnku:
  • 250 g mletého maku
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • kôra z polovice citróna
Na posypanie a potretie:
  • 1 rozšľahané vajíčko na potieranie
  • práškový cukor na posypanie
Ingrediencie
Na cesto:
  • 500 g polohrubej múky
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 100 g bravčovej masti (môže byť aj iný tuk, ako napr.maslo alebo rastlinný tuk)
  • 200 ml mlieka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • kôra z polovice citróna
Na plnku:
  • 250 g mletého maku
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • kôra z polovice citróna
Na posypanie a potretie:
  • 1 rozšľahané vajíčko na potieranie
  • práškový cukor na posypanie

Koncom novembra začína krásne obdobie roka – advent. Okrem iného sa v tomto období praktické gazdiny zamýšľajú nad tým, čo napečú na Vianoce alebo ako si vyzdobia príbytky. Spojili sme dve veci do jednej. Kysnutý adventný veniec vám vyrieši obe otázky. Upečte si túto jedlú ozdobu a začnite advent voňavo a sladko.

Adventný veniec s makom

Z tejto dávky si upečiete dva kysnuté adventné vence. Ak máte radi aj inú plnku, jednoducho nahraďte mak mletými vlašskými orechami. A možno sme vás práve inšpirovali k výrobe milého mikulášskeho darčeka.

Postup
  1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme lyžicu kryštálového cukru a rozdrobíme doň kocku droždia. Rozmiešame a necháme v teple nakysnúť, kým sa na povrchu nezačnú robiť bublinky.
  2. Do preosiatej múky pridáme cukor, kôru z citróna, žĺtky, masť a vlejeme sem pripravený kvások. Vymiesime hladké a nelepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť aspoň na dvojnásobok objemu.
  3. Na plnku si v kastróliku zmiešame vodu a cukor a varíme asi 5 minút na slabom ohni. Týmto sladkým sirupom zalejeme mletý mak, pridáme citrónovú kôru, dobre premiešame a necháme aspoň 10-15 minút odstáť. Mak vsiakne tekutinu a vytvorí sa nám plnka do koláča.
  4. Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Obe rozvaľkáme na pol cm hrúbku, naplníme polovicou makovej plnky a natesno zrolujeme. Zrolované koláče stočíme do kruhu, spojíme oba konce, aby sa vytvoril „veniec“.
  5. Veniec položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte podkysnúť.
  6. Rúru rozohrejeme na 160 stupňov a koláče tesne pred pečením potrieme ešte raz rozšľahaným vajíčkom.
  7. Pečieme 30-35 minút do zlatista. Po dopečení necháme vychladnúť.
  8. Upečené koláče potom dozdobíme ako adventné vence, môžeme ich posypať cukrom.