Najlepší kysnutý slivkový koláč s posýpkou a vanilkovo škoricovým krémom. Tento koláč musíte na jeseň upiecť.
Kysnutý slivkový koláč ako z francúzskeho bistra
- Príprava cesta: Z teplého mlieka, drožia a cukru si pripravíme kvások. Všetky suroviny dáme do pohára a premiešame, kým sa droždie dôkladne nerozpustí.Necháme postáť cca 10 min, alebo kým sa povrchu neurobí biela bublinková vrstva, podobná burčiaku.
- Do misky preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. Prilejeme kvások a ostatné suroviny. Vymiesime hladké a nelepivé cesto. Cesto miesime robotom na cesto, alebo najskôr varechou a potom rukou. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem, asi hodinu.
- Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky. Plech na pečenie (klasický veľký 35×40 cm alebo dve okrúhle formy s priemerom 26 cm) vymažeme maslom a vysypeme múkou. Rúru zohrejeme na 180 °C.
- Príprava posýpky: V malej miske premiešame studené maslo, cukor, múku a škoricu a spracujeme do mrveničky, odložíme do chladničky. Ak by bola zmes príliš suchá, pridáme ešte trochu masla.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku a jemne rozvaľkáme na veľkosť pripraveného plechu. Preložíme na plech, okraje pozatláčame. Na cesto rozložíme rovnomerne slivky a posypeme mrveničkou. Necháme ešte 10-15 minút podkysnúť. Pečieme do zlata, približne 30-35 minút.
- Vychladnutý koláč podávame nakrájaný, preliaty vanilkovo – škoricovým pudingom.
- Príprava pudingu: Mlieko privedieme pomaly k varu v malom hrnci. Zlatý klas vymiešame dohladka s trochou mlieka, cukrom a škoricou. Vylejeme do takmer vriaceho mlieka a necháme zhustnúť, stále miešame. Povaríme cca 1 minútu, na záver pridáme lyžičku vanilkového extraktu a zamiešame. necháme vychladiť na izbovú teplotu, zakryté fóliou, aby sa na povrchu netvorila kôrka. Pred podávaním ešte raz premiešame metličkou. Ku koláču ho tiež môžeme podávať teplý.
- Tip: Počas babieho leta, keď sú jesenné dni teplé, môžeme koláč podávať s vanilkovou zmrzlinou.