Langoše so smotanou a syrom

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Suroviny na cca 8 langošov:

  • 1/2 kg hladkej múky
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL lyžičky soli
  • Trochu oleja

Na obloženie:

  • Kyslá smotana (hľadajte v letáku BILLA)
  • Strúhaný syr
  • Soľ, olej, cesnak
  • Bylinky na servírovanie, napr. pažítka, alebo petržlen
Ingrediencie

Suroviny na cca 8 langošov:

  • 1/2 kg hladkej múky
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL lyžičky soli
  • Trochu oleja

Na obloženie:

  • Kyslá smotana (hľadajte v letáku BILLA)
  • Strúhaný syr
  • Soľ, olej, cesnak
  • Bylinky na servírovanie, napr. pažítka, alebo petržlen

Na záver prázdnin jeden poriadny prázdninový recept – langoše so syrom a so smotanou. Leto bez langošov si mnohí nevieme ani predstaviť. Či už so smotanou, kečupom, syrom alebo cesnakom necháme na vás. My sme pre vás pripravili video recept na základné cesto, tak nech vám langoše vyjdú podľa neho rovnako chutne, ako nám.

Chrumkavé langoše so smotanou a so syrom

 

  1. Najskôr si necháme vzísť kvások z vody, droždia a cukru. Droždie rozmiešame vo vlažnej vode a pridáme cukor. Za niekoľko minút začne kvások na povrchu jemne perliť. Vtedy je pripravený a môžete ho vliať k múke.
  2. Medzitým si  múku premiešame vo vhodnej mise so soľou, pridáme pripravený kvások.
  3. Cesto necháme v mise nakysnúť na teplom mieste cca 45 min. Malo by svoj objem približne zdvojnásobiť.
  4. Cesto rukou premiesime a rozdelíme na cca osem rovnakých častí – guliek.
  5. Ak sa cesto lepí na prsty, namočte si ich do oleja, pôjde to jednoduchšie.
  6. Každú guľkou potom prstami, ručne vytvarujeme na kruh.
  7. V panvici rozohrejeme väčšie množstvo oleja. Langoše potom pečieme, resp. vyprážame na panvici z obidvoch strán.
  8. Po upečení ich potrieme cesnakovým olejom.
  9. Langoše podávame so studenou kyslou smotanou a nastrúhaným syrom, prípadne ich môžeme podávať s kečupom a so syrom.
  10. Podávame ešte teplé a chrumkavé. Čerstvé bylinky, ako petržlenová vňať, alebo pažítka môžu chuť ešte viac osviežiť.
  11. Ak ste fanúšikmi langošov a slovenských dobrôt, vyskúšajte aj naše Langošníky pečené v rúre. Na recepte je skvelé aj to, že cesto nemusí dlho kysnúť. Môžete ich pripraviť jednoducho, len s cesnakom a olejom, alebo so smotanovo – slaninkovou oblohou. V oboch prípadoch si určite pochutnáte.