Pripravte si s nami svetoznáme talianske lasagne bolognese s klasickou bešamelovou omáčkou. Príprava je trochu pracnejšia, ale ten výsledok určite stojí za to. Buon Appetito!
Lasagne bolognese
Celý recept je vyslovene tradičný, pridali sme iba baklažán, ktorý sa do tohto receptu vynikajúco hodí. Určite by si takúto obdobu zamiloval aj kocúr Garfield, veď ten predsa lasagne bolognese miloval. 🙂
- Na zohriatom oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, Pridáme mleté hovädzie mäso, osolíme, okoreníme, pridáme sušené oregáno podľa chuti, na drobnúčko nakrájanú čerstvú bazalku a premiešame.
- Po chvíli pridáme na jemno nastrúhanú mrkvu, na drobno nasekaný stonkový zeler a paradajkový pretlak, dobre premiešame a dusíme na miernom ohni cca 20 až 30 minút.
- Kým sa nám bolonská omáčka robí, nachystáme si baklažán a omáčku bešamel. Baklažán opláchneme, nakrájame na tenučké plátky, osolíme a necháme cca 15 minút aby sa “vypotil”, čiže aby soľ z neho vytiahla horkosť. Zhorknutú vodu ktorá z neho vyjde von utrieme servítkami.
- Bešamel omáčku si pripravíme tak, že v panvici na miernom ohni rozpustíme maslo a za stáleho miešania pridávame hladkú múku. Zmes dôkladne premiešame, pridáme mlieko, trošku bieleho korenia a nastrúhaného muškátového orieška.
- Lasagna pláty krátko povaríme v osolenej vriacej vode, do ktorej sme pridali za lyžicu olivového oleja. Pláty varíme po dva kusy naraz cca 2 až 3 minúty. Odporúčame lasagne krátko povariť napriek tomu, že je na balení napísané, že sa variť nemusia – jedlo bude zaručene výrazne chutnejšie a šťavnatejšie.
Finálna fáza prípravy
Hlbšiu ohňovzdornú zapekaciu misu potrieme olivovým alebo slnečnicovým olejom a vrstvíme. Ako prvú vrstvu potrieme bolonskú zmes kvôli tomu, aby sa nám cestoviny nepripiekli.
Na bolonskú zmes poukladáme tenké baklažánové plátky, následne pláty lasagna cestovín, ktoré nakoniec potrieme bešamel omáčkou. Takto vrstvíme kým sa nám neminie materiál s tým, že ukončíme bešamel omáčkou na ktorú nastrúhame alebo natrháme mozzarellu. Lasagne pečieme na 180 stupňov 30 až 40 minút. Vidličkou vyskúšame či je všetko mäkké. Podávame posypané strúhaným parmezánom. Dobrú chuť. 🙂
Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke.
Zdroj obr.: Dreamstime