lekvár

Lekvárová LEGENDA je v rukách rodinnej firmy

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Hovorí sa, že keď odhalíte, ako niečo funguje zvnútra, stratí to pre vás čaro. Tím Kulinaria môže potvrdiť, že to neplatí vždy. Odkedy sme si vo výrobnej hale spoločnosti RISO poťažkali v dlaniach ešte teplý pohár s čerstvo navareným lekvárom, táto ovocná pochúťka pre nás len nabrala na hodnote!

Lekvár ukrývajúci sa pod značkou Clever

lekvár

Varenie lekváru bývala v kuchyni vždy veľká ceremónia. Zvedavé nakukovanie do hrncov, z ktorých sa šírila omamná ovocná vôňa, neskôr opatrné cupitanie po špičkách okolo „odpočívajúcich“ zaváraninových pohárov prikrytých dekou… Ak vám toto všetko v detstve pripadalo vzrušujúce, na exkurzii v RISO by ste si pripadali ako v lekvárovom raji. Varechy sú tu väčšie, hrnce tiež, no samotná výrobná hala pôsobí prekvapivo útulne a usporiadane, asi aj vďaka ľuďom, ktorí vtipkujú so šéfom a dobre sa medzi sebou poznajú, tak ako je to v rodinných firmách zvykom. Nepleťme si však uvoľnenú atmosféru s lenivosťou; zohratý kolektív RISO funguje ako švajčiarske hodinky: na konci dňa sa odtiaľto vyváža až 7 ton navarených lekvárov, džemov a ovocných nátierok. Časť z nich putuje na pulty supermarketov BILLA, pre ktorú „lekvárnici“ z Rimavskej Soboty už dvanásty rok miešajú slivkový lekvár s jablkami pod značkou Clever. Od minulého roka pribudli do Billy štyri mladé produktové prívlastky varené v RISO: extradžem šípkový, extradžem čučoriedkový, nátierka jahoda a nátierka marhuľa, to všetko pod značkou BILLA. Voľba bola v tomto prípade jasná – veď kto iný rozumie konzervovaniu sladkých plodov prírody viac ako firma s takmer 115-ročnou tradíciou?

„Chémii“ vstup zakázaný

V RISO si potrpia na prírodný základ. V sklenených pohároch s touto značkou by ste márne hľadali pridané konzervanty či umelé farbivá.

„Mnoho ľudí ani netuší, že želírovací cukor, ktorý používajú pri domácom varení lekváru, obsahuje konzervačné látky. Tie v našich výrobkoch balených v sklenených pohároch nenájdete.“

Zato sa môžete spoľahnúť, že v nich nájdete ešte viac ovocia, ako by ste čakali.

„Džem by mal mať podľa platnej legislatívy 35-percentný podiel ovocia, naše majú až okolo 50 percent,“ hovorí s hrdosťou náš sprievodca.

A ak sa vám stále máli, novinkou na trhu je rad ovocných nátierok Mojko, kde popri ovocí nájdete už len… ďalšie ovocie. Zdravšie a prírodnejšie to ani byť nemôže. Navyše, rodičia uvítajú hravé obaly s postavičkou nabádajúcou k pomojkaniu. S takouto lákavou výbavou zvonka i zvnútra bude hračkou presvedčiť maškrtného drobca, že ovocie je lepšou sladkosťou než keksík.

Odporúčanie pre náročných

lekvár

A čo by pán Demeter odporučil pre najnáročnejších gurmánov? Keď sme sa ho opýtali, čo by zabalil do košíka, keby ho oslovila kráľovská rodina Veľkej Británie, dlho neváhal: „Určite by tam išiel šípkový džem, o ten je medzi našimi zákazníkmi dlhodobo najväčší záujem, a pridal by som dvoch zástupcov z exkluzívneho radu V.G.J., čo sú džemy sladené ovocným cukrom namiesto repného. Drienkový preto, lebo je neobvyklý, a rakytníkový, ten je zas mimoriadne zdravý.“ Už sa vám zbiehajú slinky, však? Lekvároví experti z RISO pracujú s overenými receptúrami z kuchárskych kníh zo 70. rokov a nemyslite si, že sme od Michala Demetera neskúšali vydolovať recept. Neúspešne. „To nemôžem prezradiť,“ elegantne nás odbil, zato sa však ochotne podelil o tipy, ako si vychutnať lekváre a džemy aj inak než len v dezertoch.

„Šípkový je vynikajúci do omáčok so smotanovým základom, perfektne vyzdvihne sladkosť. Brusnicový sa hodí popri syre aj k divine a na slivkový lekvár nedám dopustiť pri grilovaní mäsa. Takto dochutené grilované rebierka nemajú chybu!“

Ešte zdravšie ako doma

Hala, ktorou sa prechádzame, je plne modernizovaná a nestojí na mieste pôvodných  konzervárenských priestorov, no súčasný manažment firmy sa stále hlási ku koreňom a o svojich predchodcoch rozpráva s úctou.

„Sme pokračovateľmi tradície tunajšej starej konzervárne založenej ešte v roku 1902,“ vysvetľuje nám obchodný riaditeľ Michal Demeter, zatiaľ čo mu za chrbtom buble v kotloch budúca náplň domácich buchiet. „Najskôr sa tu vyrábali cukrovinky a počas vojny zásoboval najstarší podnik v Rimavskej Sobote konzervami celé Slovensko. Za socializmu smerovali tunajšie paštéty, džúsy, kompóty, džemy či marmelády hlavne na ruský trh.“

RISO je rodinná firma

lekvár

Po zmene režimu zažilo RISO turbulentné roky a v roku 2005 hrozilo, že tradícia varenia definitívne vychladne. Vtedy sa vedenia chopila rodina Demeterovcov, rodičia spolu s dvoma synmi firmu kormidlujú s istou rukou dodnes. A veru, naozaj to tu trochu pripomína loď. Kozmickú. Pre laika cudzorodé stroje majú sci-fi vizáž, takže vyvolávajú dojem, akoby boli každú chvíľu pripravené vzlietnuť do vesmíru. V skutočnosti je ich účel pozemskejší – pomiešať ovocie zo slovenských sadov, cukor a pektín tak, aby ste po ochutnaní mohli slastne skonštatovať: mňam, takto by to navarila moja starká! Ovocné dobroty od RISO nielenže v ničom nezaostávajú za chuťou domácich lekvárov, sú dokonca zdravšou voľbou:

„Výhodou priemyselnej výroby je, že máme varné kotle, ktoré fungujú vďaka podtlaku. Voda vrie pri nižšej teplote ako pri bežnom atmosférickom tlaku, teda varíme už pri 70 až 80 °C. Vďaka tomu sa zachová väčšina vitamínov, flavonoidov a ďalších cenných látok obsiahnutých v ovocí. Nezničíme ich ako pri domácom varení,“ približuje Michal Demeter, ktorý si sám „odvaril“ svoje – v tejto brandži brigádničil odmala a vraj by zvládol zmajstrovať lekvár aj spamäti.

Vedeli ste, že…

  • meno RISO vzniklo zo začiatočných písmen mesta Rimavská Sobota?
  • najmenšie balenie RISO má 20 gramov, najväčšie 12 kíl?
  • najväčšmi idú dobroty z RISO na dračku, keď sa schyľuje k vianočnému a veľkonočnému pečeniu?
  • jablko v receptúrach RISO nie je pridávané iba pre chuť? Obsahuje pektín, vďaka čomu sa lekvár ani pri vysokej teplote neroztečie a ostane presne tam, kde ho máme najradšej – v buchtách.
  • sme čím ďalej lekvárovejší? V tomto roku narástol dopyt po výrobkoch RISO o viac ako pätinu.
  • dobre skladovaný džem odhalíte na jedno poklopkanie? Ak po zaťukaní na viečko počujete dutý zvuk, je to neklamné znamenie, že dovnútra prenikol vzduch.
  • RISO má najsladšie pracovné porady širokoďaleko? Kým sa začne s dennou agendou, najskôr prebehne ochutnávka produktov.