Šťavnatý ríbezľový koláč – aj obyčajný koláč na plech môžeme malým trikom pozdvihnúť na fajnový letný dezert. Stačí mu dať ten správny tvar a letný ríbezľový koláč sa zmení na ovocné minitortičky, ktoré môžeme podávať napríklad s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Osviežujúci a šťavnatý ríbezľový koláč
Ríbezle sú ovocím, ktoré dodá akémukoľvek koláču alebo zákusku príjemnú osviežujúcu chuť leta. Vďaka tomu, že sú šťavnaté, sa najlepšie hodia na hrnčekové koláče alebo koláče na plech. A také my máme najradšej. Pretože sú rýchle, jednoduché, vždy sa vydaria, jednoducho patria k letu.
Postup
- Ríbezle si dobre umyjeme a necháme ich v sitku odkvapkať. Môžeme použiť aj mrazené, tie si necháme rozmraziť a odkvapkať.
- Medzitým si zmäknuté maslo rozmixujeme s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, kôrou z citróna a štipkou soli do hladkého krému.
- Po jednom postupne zašľahávame vajíčka.
- Všetko spolu dobre vymiešame.
- Čokoládu postrúhame a spolu s múkou primiešame pomocou gumenej varechy do zmesi. Miešame zľahka, ale dôkladne, aby sa múka a čokoláda rovnomerne rozvrstvili v zmesi.
- Plech vystelieme papierom na pečenie, dáme do neho cesto a navrch poukladáme odkvapkané ríbezle.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňoch, približne 1 hodinu.
- Upečený koláč necháme poriadne vychladnúť, potom ho nakrájame a posypeme práškovým cukrom.