Liaty tekvicový perník je jednoduchý voňavý jesenný koláč. Stvorený je na Halloweenskú párty, na raňajky do chladných jesenných rán, alebo ako desiatový koláčik pre deti.
Jesenný liaty tekvicový perník
-
Najskôr si pripravíme tekvicové pyré. Tekvicu umyjeme a opatrne nožom prepolíme. Lyžičkou potom vydlabeme jadierka.
-
Tekvicu rozložíme na plech na pečenie a dáme ju takto prepolenú piecť. Podľa veľkosti tekvice to potrvá od 30 do 45 min. Menšiu tekvicu budeme piecť samozrejme kratšie.
-
Upečenú tekvicovú dužinu potom ľahko lyžicou preložíme do mixéra a s troškou vody ju rozmixujeme.
-
Tekvicové pyré môžeme trochu ochutiť škoricou, muškátovým orieškom, mletým zázvorom a pokojne aj štipkou čierneho korenia.
- Teraz sa môžeme pustiť do cesta, ktoré je úplne jednoduché.
- V jednej mise premiešame suché prísady, teda preosiatu múku, preosiaty kypriaci prášok a sódu bikarbónu, korenia a cukor.
- V druhej mise premiešame mokré prísady teda tekvicové pyré, olej, rozmiešané vajíčko, šľahačku a med.
- Potom do sypkej zmesi prilejeme mokré prísady a varechou ich zamiešame. Nemiešame dlho, len trochu, aby sa akurát obe zmesi prepojili. Vďaka krátkemu miešaniu ostane koláč krásne mäkký a nadýchaný.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (táto dávka vystačí na menší plech, rozmer asi 20×30 cm) a cukrárskou špachtľou uhladíme povrch.
- Liaty tekvicový perník pečieme na 180 stupňoch asi 25 minút. Podávame ho posypaný práškovým cukrom, na ozdobenie môžeme ponúknuť aj vyšľahanú šľahačku.
- Na tohtoročnú Halloweenskú párty pripravte k perníku aj hrejivé tekvicové korenené latte. So škoricou a šľahačkou je to populárna jesenná verzia horúceho kávového nápoja. Navyše využijete tekvicové pyré, ktoré si viete aj odložiť na ďalšie dni. My sme ho pre vás pripravili aj s videom. Ochutnali sme a … Je veľmi lahodné a rozhodne stojí za za to! Pripravte ho napríklad na tohtoročnú Halloweenskú párty.