Linecké koláčiky sú hádam najobľúbenejším pečivom, ktoré sa pečie (nielen) na sviatky. Ak sa vám žiada ich obmena, ste na správnej adrese. Pretože linecké cesto je univerzálnym krehkým cestom, z ktorého si viete vytvarovať napríklad milé jedlé košíčky. Ak ich ešte naplníte úžasnou krémovou plnkou s chuťou citrónov a limetiek, určite nešliapnete vedľa.
Svieže linecké koláčiky
Postup
- Do väčšej misy preosejeme múku s kypriacim práškom. Pridáme preosiaty práškový cukor, vanilku a suché prísady premiešame. Ďalej pridáme zmäknuté maslo, vajcia a všetko varechou premiešame. Potom ručne vymiesime kompaktné cesto.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odležať asi hodinu. Cesto si môžeme pripraviť aj deň vopred, bude ešte lepšie.
- Na plnku privedieme šľahačku do varu a zalejeme ňou na drobné kúsky nalámanú bielu čokoládu. Pridáme kôru z chemicky neošetreného citróna, lyžicu citrónovej alebo limetovej šťavy a miešame, kým sa biela čokoláda nerozpustí. Plnku dáme dobre vychladnúť do chladničky.
- Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a necháme ho pol hodinu pri izbovej teplote, aby zmäklo. Na ľahko pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrúbku max.5 mm a vykrajujeme kolieska o čosi väčšie ako je priemer otvorov na forme na mini muffiny.
- Kolieska z cesta potom jemne vtlačíme do otvorov vo forme a vytvarujeme tak košíčky. Cesto popicháme vidličkou a pečieme ho v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 10-12 minút do zlatista. Upečené košíčky necháme úplne vychladnúť.
- Pripravenú plnku vyberieme z chladničky a mixérom ju vyšľaháme. Naplníme ju do zdobiaceho vrecka a ozdobne ju nanášame do košíčkov. Povrch plnky môžeme dozdobiť kúskami kôry z citrónov alebo limetiek.