Dnes vám predstavíme recept na snáď najväčšiu pečivovú klasiku v našej krajine. Poctivé kysnuté makové lupačky alebo makové rožky. Snáď neexistuje človek, ktorý by ich odmietol. Pripomínajú nám časy, ktorým sa dnes tak často hovorí „staré dobré“, vnesú nás späť do detstva, kedy nám babky na raňajky natreli lupačky maslom, domácim lekvárom a my sme ich s úsmevom zapíjali teplým kakaom.
Raňajkové lupačky ako od babičky
Určite vo vás lupačky vyvolali spomienky z detských čias. Mäkké pečivo však nedosiahnete z polotovaru, ale iba z poctivého domáceho cesta. Ak si raz tieto domáce lupačky upečiete, už si ich viac nekúpite v obchode. Vyskúšate?
Postup
- Do vlažného mlieka pridáme 1 PL z cukru a rozdrobené droždie, premiešame, aby sa droždie aj cukor rozpustili a necháme vykysnúť kvások. (pri izbovej teplote to môže trvať asi 10 minút)
- Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, maslo, vajce a kvások. Pomocou mixéra miesime, kým sa cesto neodlepuje od okrajov misy. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, premiesime, zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí, každú z nich premiesime a vytvoríme bochníčky, ktoré necháme prikryté opäť podkysnúť.
- Nakysnuté bochníčky po jednom stlačíme dlaňou na ovál, ten vyvaľkáme na hrúbku maximálne pol cm a od hora nadol natesno zrolujeme do tvaru rožka. Zrolované valčeky ešte rukami pogúľame, aby sme dosiahli asi 15 cm dlhé rožky, ktoré zahneme do typického tvaru lupačky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Rúru rozohrejeme na 180 ° C. Teste pred pečením potrieme rožky rozšľahaným vajcom a posypeme bohato celým makom. Pečieme 20 minút do zlatohneda.