Makova strudla recept

Maková štrúdľa z ťahaného cesta

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na cesto (toto je recept na dve väčšie štrúdle):

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • Štipka soli
  • 1 vajce
  • 1 PL octu (nemusí byť, ale pomôže cestu sa lepšie ťahať)
  • 250 ml vody (prípadne trochu viac na dolievanie)

Na plnku:

  • Zopár lyžíc oleja, alebo roztopenej masti
  • Asi 200 g mletého maku
  • Asi 200 g kryštálového cukru
  • Ovocie: k maku sa hodia jablká, čerešne, hrozno, slivky… – množstvo podľa chuti, približne 300 g na jednu štrúdľu
Ingrediencie

Na cesto (toto je recept na dve väčšie štrúdle):

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • Štipka soli
  • 1 vajce
  • 1 PL octu (nemusí byť, ale pomôže cestu sa lepšie ťahať)
  • 250 ml vody (prípadne trochu viac na dolievanie)

Na plnku:

  • Zopár lyžíc oleja, alebo roztopenej masti
  • Asi 200 g mletého maku
  • Asi 200 g kryštálového cukru
  • Ovocie: k maku sa hodia jablká, čerešne, hrozno, slivky… – množstvo podľa chuti, približne 300 g na jednu štrúdľu

Klasická maková štrúdľa z ťahaného cesta, ako od babičky. Táto naša je od Mišky Smolovej zo Sisters Bakery. Michaela zbiera historické recepty a vydáva ich knižne. Toto je jeden z nich. Veríme, že sa vám štrúdľa vydarí!

Maková štrúdľa so sezónnym ovocím podľa tradičného receptu

 

 

 

  1. Príprava cesta: Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Aby sa štrúdľa neskôr dobre ťahala, cesto treba spracovávať veľmi dlho. Ručne asi 20 minút, mixérom asi 10, kým je cesto hladké a pružné.
  2. Vypracované cesto rozdelíme na polovicu, bochníčky potrieme olejom a necháme zakryté odpočívať asi pol hodinu.
  3. Pripravíme si starý, čistý obrus, ktorý pomúčime a na ňom začneme spracovávať cesto. Najprv si valčekom vyvaľkáme cesto do kruhu veľkého asi ako veľká pizza. Potrieme ho olejom a začíname s ťahaním.
  4. Najprv jemne poťahujeme okraje cesta pozdĺž celého obvodu kruhu. Potom začíname cesto nadhadzovať na rukách – niečo podobné ako pizzu. Jednoduchší spôsob je nechať cesto položené na obruse a podložiť si pod cesto ruky do stredu cesta a vyťahovať cesto otvorenou dlaňou smerom von.
  5. Výsledné cesto by malo byť úplne tenké, priesvitné a ideálne bez dier. Okraje cesta ostanú hrubšie, tie však odtrhneme. Vytiahnuté cesto pokvapkáme roztopenou masťou. Tú posypeme mletým makom a kryštálovým cukrom.
  6. Na mak a cukor naukladáme riadnu vrstvu nastrúhaných jabĺk alebo odkôstkovaných sliviek, či iného ovocia a na dochutenie môžeme ovocie posypať mletou škoricou. Ovocie môžete samozrejme aj vynechať. V tom prípade si pripravte o niečo viac plnky. Plnku môžete aj vymiešať z cukru, masla, iného tuku a maku, alebo orechov. Na jeseň sa zvykne robievať aj jablkovo strúhanková štrúdľa.
  7. Pomocou obrusu cesto zrolujeme do závinu a ten opatrne položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnako postupojeme aj s druhou časťou cesta. Potrieme roztopenou masťou alebo olejom a pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu do zlatohneda.
  8. Štrúdľu podávajte trochu vychladnutú. Skvelo sa hodí po jesennom nedeľnom obede, ale aj na raňajky, či desiatu.