Slnko nám pekne svieti, nežiada sa vám už jar? Spraviť si ju môžeme v kuchyni napríklad tým, že si niečo dobré, ľahké napečieme. Maková torta s mascarpone a jahodami je príjemným privítaním blížiacej sa jari. Nadýchané piškótové cesto s makom, ľahká krémová mascarpone plnka s medom a najmä – veľa veľa jahôd.
Svieža maková torta s mascarpone na jarné odpoludnie
Postup
- Do väčšej misy dáme vajcia a cukor a na vysokých otáčkach ich šľaháme, až kým nám nevznikne nadýchaná pena bledej farby.
- Prisypeme múku a narýchlo premiešame, len kým sa múka spojí s vajíčkovým krémom.Potom pridáme mak a opäť len rýchlo premiešame.
- Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm (formu buď vystelieme papierom na pečenie alebo ju zľahka vytrieme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
- Pečieme na 160 stupňoch v rozohriatej rúre asi 30 minút. Cesto je upečené, keď je pružné na povrchu a keď špajla doň zapichnutá vyjde von čistá.
- Necháme riadne vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku.
- Mascarpone, med a zrnká z vanilkového lusku premiešame mixérom do krémova. Jahody očistíme a asi dve tretiny z nich nakrájame na plátky.
- Korpus rozrežeme, potrieme džemom, navrstvíme asi 2/3 mascarpone plnky, na jej vrch naukladáme jahody a prikryjeme druhou polovicou korpusu (ktorú môžeme tiež potrieť džemom zospodu).
- Zvyšok plnky nerovnomerne rozotrieme na povrch torty, dozdobíme jahodami a nadrobno nasekanými pistáciami.
Ak máte radšej ľahké a nadýchané plnky, môžete do mascarpone zľahka vmiešať do tuha vyšľahanú šľahačku. Tak bude vaša maková torta ešte jemnejšia.
Pre viac chutných receptov navštívte našu stránku receptykulinarium.sk.