Makové mafiny so slivkami sú tradičným spojením maku a sliviek, či blum v sladkom luxusnom prevedení! Tieto jesenné muffiny sú vďaka slivkám vláčne a šťavnaté. Mak a mandle im dodajú zaujímavú štruktúru. Zoznam ingrediencí je možno trochu dlhší, ale príprava je rýchla a nenáročná, pretože suché a tekuté ingrediencie len jednoducho spojíme.
Makové mafiny so slivkami a mandľami rozvoňajú celý dom
- Rúru predhrejeme na 200 °C a mafinovú formu vyložíme papierovými košíčkami. V miske zmiešame obe múky, mleté mandle, cukor, kypriaci prášok a soľ.
- Vo väčšej miske vyšľaháme metličkou mlieko s vajíčkom a medom do hladka. Potom zašľaháme roztopené maslo a olej. Do tejto hladkej zmesi na makové mafiny prisypeme plátky mandlí, mak a nakoniec ostatné suché ingrediencie, teda múky. Všetko spolu zľahka premiešame.
- Nakoniec opatrne zamiešame väčšiu polovicu nakrájaného ovocia. Nemiešame dlho, len aby sa múka spojila s tekutinou, inak budú muffiny hutné a ťažké.
- Cesto rozdelíme do košíčkov a povrch obložíme zvyšným ovocím . Pečieme 20 až 25 minút.
- Na konci pečenia otestujeme drevenou špajľou, ktorá by po zapichnutí do stredu makového mafinu mala byť suchá.
- Zoznam ingrediencí je možno trochu dlhší ako sme u týchto koláčikov do ruky zvyknutí, ale ich príprava je vskutku rýchla a nenáročná. Pri pečení makových muffinov majte stále na pamäti, že suché ingrediencie (múka, cukor, prášok do pečiva, mleté orechy…) s mokrými (maslo, olej, mlieko,…) stačí spojiť dohromady a nemiešať príliš dlho, inak by boli hotové koláčiky hutné a ťažké.
- Tip: K makovým mafinom môžete pri výnimočnejších príležitostiach podávať škoricovú, alebo vanilkovú zmrzlinu. Počas bežných jesenných dní ich môžete školákom pridávať so sebou do školy.