Slivkové gule s makom a marcipánom sú skvelé a delikátne. Snúbia sa v nich tie najkrajšie chute. Malým vylepšením babičkinej klasiky je kúsok marcipánu ukrytý v slivke, ktorý povýši toto jednoduché jedlo na božskú dobrotu.
Slivkové gule s makom a marcipánom
- Zemiakové cesto: Ošúpané vychladnuté zemiaky nastrúhame najemno do misky alebo pretlačíme pučidlom na zemiaky. Pridáme k nim múku, vajíčko a žĺtok, krupicu, škrob, osolíme a vareškou premiešame. Múku pridávame postupne.
- Vypracujeme cesto vareškou tak, aby sa suroviny spojili. Potom preložíme na pracovnú dosku a premiesime cesto rukami. Snažíme sa pracovať rýchlo, pretože zemiakové cesto má tendenciu rednúť.
- Vopred si pripravíme slivky, ktoré umyjeme, pozdlžne nakrojíme, vyberieme kôstky a do každej slivky vložíme malý kúsok marcipánu.
- Do veľkého hrnca si dáme zovrieť vodu.
- Z cesta odoberáme kúsky veľkosti približne tak veľkých ako máme slivky. V dlani cesto roztlačíme do placky, položíme naň slivku, ktorú cestom opatrne ale dôkladne obalíme. Nezabudnime pracovať svižne 🙂
- Keď máme všetky gule pripravené, opatrne ich vhodíme v jednej vrstve do vriacej vody a nezakryté varíme približne 8-10 minút (podľa veľkosti sliviek).
- Vyberieme dierovanou vareškou, dáme na tanier, kde ich prelejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom.
- Mak a slivky sú nesmrteľná kombinácia. Mak je našim národným pokladom a slivka rastie takmer v každej záhrade. A naše babičky dobre vedeli čo je dobré. Veď kto by nemiloval zemiakové makové slivkové gule! S našim receptom už zemiakové cesto nebude strašiakom.
- Náš tip: Namiesto maku možno posypať gule opraženou strúhankou a cukrom.