Semifreddo je klasický mrazený dezert podľa talianskej receptúry. Má tú výhodu, že ho nemusíte počas mrazenia premiešavať, ako zmrzlinu. Vyskúšajte náš recept na malinové semifreddo.
Talianske malinové semifreddo
-
Žĺtky vyšľaháme ručným metličkovým mixérom s cukrom na bielu penu. Šľaháme ich aspoň 3 minúty.
-
Ak pripravujete dezert aj pre malé deti, môžete žĺtky úplne vynechať.
-
Šľahačku a mascarpone vyšľaháme spolu v nádobe do tuha a pridáme žĺtkový krém. Do hotového krému vmiešame podrvené chrumkavé sušienky tipu cookies. Podľa sezóny môžeme pridať ovocie. My sme použili nádherné letné voňavé maliny. K malinám sa chuťovo aj esteticky skvelo hodia pistáciové oriešky.
-
Formu, napríklad na srnčí chrbát, vystelieme potravinárskou fóliou a naplníme polotuhým smotanovým krémom na semifreddo. Povrch uhladíme cukrárskou špachtlou a preložíme cez neho fóliu. Necháme zmraziť v mrazničke niekoľko hodín.
-
Semifreddo doslova znamená polomrazený dezert, takže jeho podávanie nevyžaduje úplne mrazenie. Pred podávaním teda môžete Semifreddo vybrať z mrazničky a nechať jemne “povoliť”. V lete je však tak horúco, že dezert sa počas konzumácie aj tak sám jemne rozmrazí. My sme zvolili sviežu kombináciu malín a pistácií. Do hotového vyšľahaného krému však môžete primiešať aj kúsky čokolády, opečené oriešky, nakrájané karamelky a určite sezónne ovocie.
-
Tip: Podávame ozdobené ovocím a napríklad lístkami mäty. Pre slávnostnejšiu verziu môžeme semifreddo poliať horúcou čokoládou a posypať orieškami navyše.
- Ak máte chuť vyskúšať iné dezerty s drvenými sušienkami a ovocím môžete vyskúšať náš tip na klasický šľahačkový pohár Eton Mess. Je to jahodový pohár so šľahačkou a snehovými pusinkami. Napečte snehové pusinky, vyšľahajte šľahačku a čerstvé voňavé jahody k tomu.