Marhuľový koláč s posýpkou je rýchly a veľmi vďačný práve v lete. Netreba doň použiť vajcia a vďaka tvarohu je mäkký, nadýchaný a pripomína kysnuté cesto. Môžeme ho upiecť s ľubovoľným sezónnym ovocím a posýpku, tzv. mrveničku navrch, obohatiť o ovsené vločky alebo mleté orechy.
Marhuľový koláč s posýpkou je letný, kyslastý a správne osviežujúci dezert
- Najprv si pripravíme cesto. Všetky prísady dáme do misky a pomocou lyžice ich dobre zamiešame. Rukami ich potom vymiesime na kompaktné cesto (netreba miesiť dlho, stačí len, kým sa všetky prísady spoja do jednej masy).
- Cesto dlaňami roztlačíme na dno okrúhlej formy (my sme použili formu s priemerom 22 cm).
- Na cesto naukladáme polovičky marhúľ, reznou stranou nahor.
- Teraz si pripravíme posýpku. V miske premiešame múku, práškový cukor a škoricu, pridáme olej a rukami spracovávame na mrveničku.
- Tou bohato posypeme pripravený koláč.
- Pečieme ho v rozohriatej rúre na 200 stupňov asi 35 minút, kým sa okraje cesta a mrvenička nezačnú sfarbovať do zlatohneda.
- Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.