Medovníky hneď mäkké

Medovníky, ktoré sú hneď mäkké

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie
  • 2 celé vajcia (hľadajte v letáku BILLA)
  • 4 PL tekutého medu
  • 5 PL zvyšku po odšťavení jabĺk (odšťavená dužina), nastrúhaných jabĺk alebo jablkovej detskej výživy
  • 4 PL trstinového cukru
  • 5 PL oleja neutrálnej chuti (napr.slnečnicový)
  • 250 g pšeničnej hladkej múky
  • 250 g ražnej hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL perníkového korenia
  • Vajce na potieranie
  • Rôzne semiačka na ozdobenie
Ingrediencie
  • 2 celé vajcia (hľadajte v letáku BILLA)
  • 4 PL tekutého medu
  • 5 PL zvyšku po odšťavení jabĺk (odšťavená dužina), nastrúhaných jabĺk alebo jablkovej detskej výživy
  • 4 PL trstinového cukru
  • 5 PL oleja neutrálnej chuti (napr.slnečnicový)
  • 250 g pšeničnej hladkej múky
  • 250 g ražnej hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL perníkového korenia
  • Vajce na potieranie
  • Rôzne semiačka na ozdobenie

Medovníky, ktoré sú hneď mäkké a navyše vhodné pre deti sme ochutnali u Mišky Smolovej zo Sisters Bakery. Hneď sme vedeli, že ju požiadame o recept. Sladené sú medom, jablkom a len trochou cukru. Múku môžete tiež kombinovať, napríklad ražnú so pšeničnou, alebo špaldovou.

Medovníky sladené medom a jabĺčkom sú hneď mäkké a vhodné aj pre malé deti

  1. Vajcia, med a trstinový cukor dáme do misky a metličkou ich vyšľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme olej a jablkovú odšťavenú dužinu (alebo nastrúhané jablká či jablkovú výživu) a premiešame do hustej kaše.
  2. Oba druhy múky, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a perníkové korenie preosejeme a postupne ich primiešavame do vajíčkovo-medovej zmesi.
  3. Zo všetkých surovín vymiesime na omúčenej doske cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke dve hodiny (ideálne však cez noc) odpočinúť.
  4. Vychladené a stuhnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na pol centimetrový plát a vykrajujeme rôzne tvary. Tie kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Na povrch perníčkov vtlačíme semiačka a dáme ich piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na 10-12 minút. Čas pečenia závisí od veľkosti vykrojených perníkov, väčšie pečieme dlhšie, menším stačí 10 minút.
  6. Upečené perníčky ešte za horúca potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ho na nich zaschnúť.
  7. Jablkové perníky sú hneď po dopečení mäkké aj vďaka jabĺčkam. Je však dôležité nepiecť ich dlhšie, než odporúčame.