kuracie stehná v slivkovej omáčke

Mexické kuracie stehná v slivkovej omáčke

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 10 ks dolné kuracie stehná (hľadajte v letáku BILLA)
  • soľ
  • sušený cesnak
  • 1 PL kryštálový cukor
  • ½ čl mleté klinčeky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 200 g sušených sliviek bez kôstky
  • voda
Ingrediencie
  • 10 ks dolné kuracie stehná (hľadajte v letáku BILLA)
  • soľ
  • sušený cesnak
  • 1 PL kryštálový cukor
  • ½ čl mleté klinčeky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 200 g sušených sliviek bez kôstky
  • voda

Máte radi kombináciu sladkého a slaného? Slaninka s javorovým sirupom? Slaný karamel? Keksíky so soľou? Mäsko so sladkou omáčkou? Som si istá, že mnohí odpovedia na moju otázku negatívne, ale nájdu sa medzi vami aj milovníci sladko – slaných chutí. Ak ste jedným z nich, tento recept je pre vás. Recept na tieto stehienka je z Mexika a bola to láska na prvé ochutnanie. Použite dolné kuracie stehná, ale môžete vyskúšaťaj iné časti kuraťa s kožou 🙂

Kuracie stehná s vôňou Mexika

Postup
  1. Kuracie kúsky umyjeme a okoreníme ich soľou a sušeným cesnakom (ak máte doma cesnakovú soľ, môžete ju tiež použiť).
  2. Strúčiky cesnaku si rozrežeme na polovice a každú polovičku vložíme do jednej sušenej slivky. Takto naplnenú slivku vložíme pod kožu kuraťa. Stehná uložíme do sklenenej nádoby.
  3. Zvyšné sušené slivky uvaríme spolu s cukrom a mletými klinčekmi (namiesto mletých klinčekov môžete použiť jeden celý klinček). Slivky privedieme k varu a necháme vrieť asi 5 minút. Uvarené slivky rozmixujeme spolu so šálkou vody a vylejeme na kuracie kúsky. Nádobu prikryjeme a pečieme v rozohriatej rúre asi hodinu a pol pri teplote 210°C.
  4. Prílohou ku kuriatku v slivkovej omáčke môže byť ryža, zemiaky alebo polenta. Najjednoduchšie je použiť instantnú polentu, ktorá je predvarená a hotová za pár minút. Na 100g polenty potrebujeme asi liter vriacej vody. Keď voda začne vrieť pomaly do nej nasypte polentu a pri sypaní zároveň rezko miešajte metličkou. Po vsypaní celej polenty ju varte na miernom ohni a z času na čas premiešajte. Asi po troch minútach sa polenta začne podobať na kašu a asi po piatich minútach bude skoro uvarená. Po siedmich minútach môžete oheň vypnúť (teplom sa bude variť ďalej). Po desiatich minútach kašu úplne odstavíme, dosolíme a pridáme za lyžicu masla. Maslo s polentou miešame kým sa úplne nerozpustí.
  5. Okrem polenty môžme použiť na masle opečené plátky jablka.

Dobrú chuť,

Ľubomíra Molnárová