Tieto rozkošné mini koláčiky si hneď zamilujete. Chutia úžasne a a zostanú mäkké aj niekoľko dní. Aj keď sa do cesta pridáva droždie, nemusí kysnúť, a po zamiesení je hneď pripravené na plnenie a pečenie. V rúre koláčiky pekne narastú a vďaka maslu budú krehké. Sú ideálne na rodinné oslavy, z jednej dávky pripravíte cca 2 plechy koláčikov – môžete ich robiť väčie alebo úplne mini. Po vychladnutí ich nechajte odležať aspoň pár hodín, aj keď to bude asi tá najťažšia časť z celého pečenia 😉
Krehké maslové mini koláčiky
Postup
- V dostatočnom predstihu si pripravíme makovú náplň, keďže musí vychladnúť (postačí hodinu pred pečením): do menšieho hrnca vložíme mletý mak, zalejeme mliekom a postavíme na stredný plameň. Pridáme vanilkový cukor a spolu premiešame. Stiahneme plameň, prilejeme rum a spolu varíme približne 10-15 minút, kým nezmäkne a tekutina sa nevyparí. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Tvarohová náplň: (lepšie ju pripraviť tesne pred pečením): do misky vložíme tvaroh, pridáme cukor, dobre premiešame a ochutnáme, ak treba, ešte dosladíme.
- Dve cukrárske vrecká naplníme vychladnutou makovo a tvarohovou náplňou a odstrihneme špičky. Náplň sa bude takto lepšie dávkovať. Samozrejme, môžete náplň dávkovať jednoducho lyžičkou.
- Cesto: Z teplého mlieka, cukru, 2 lyžíc múky a rozmrveného droždia pripravíme kvások: mlieko zohrejeme, prelejeme do väčšej misky, prisypeme cukor a múku a rozmrvíme droždie. Dobre všetko rozmiešame a necháme postáť 10 minút. Kvások pekne narastie.
- Pridáme k nemu múku, mäkké nakrájané maslo, soľ a vajíčko. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré nepotrebuje kysnúť, budeme ho hneď spracovávať.
- Cesto si rozdelíme na menšie časti, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Každú časť vyvaľkáme na tenkú placku a rozkrájame na malé štvorčeky. Do stredu každého dáme trochu náplne (makovej alebo tvarohovej) a všetky rohy spojíme v strede. Dobre stlačíme a koláčiky ukladáme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo vymazaný maslom).
- Na dokončenie si maslo rozpustíme a zamiešame doň rum a zmiešame práškový cukor s vanilkovým cukrom.
- Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 180-190 °C 10 až 15 minút do zlata. Upečené, ešte horúce koláčiky na plechu potrieme maslom s rumom a obaľujeme v práškovom vanilkovom cukre.Necháme vychladnúť a podávame.
- Tip: do koláčikov sa skvele hodí aj orechová náplň alebo hustý slivkový lekvár.