Domáci mliečny karamel je krásny doplnok dezertov a sviatočných sušienok. Je to jednoduchý recept, na ktorý nepotrebujete ani žiadne zložité suroviny! Veríme, že osladí jesenné sychravé dni a vaše vianočné sviatky.
Mliečny karamel pre sladké sviatky
- Potrebovať budeme kvalitnú hlbokú panvicu, ktorú rozohrejeme len mierne. V hlbokej panvici roztopíme pomaly na miernom ohni maslo.
- Do roztopeného masla pomaly vmiešame cukor a miešame po dobu dvoch minút.
- Keď je cukor roztopený a zmes hladká prilejeme a vmiešame šľahačku. Šľahačka by mala byť izbovej teploty, nie priamo z chladničky. Opäť miešame po dobu dvoch minút, kým zmes nie je hladká.
- Stiahneme z ohňa a vmiešame vanilkový extrakt a soľ. Miešame, až kým ich riadne nezapracujeme, asi minútu.
- Nalejeme do nádoby, necháme úplne vychladnúť. Uzavreté skladujeme v chladničke až jeden mesiac.
- Môžete si ho teda takto pripraviť niekoľko týždňov pred sviatkami, napríklad pred Vianocami.
- Tip: Mliečny karamel skvelo dopĺňa chuť a sviatočných maslových sušienok a podobne.
- Tip: Môžete ho pridávať aj do vianočných teplých raňajok, napr. do raňajkových ovsených kaší, či na tortu a podobne.
- Túto receptúru, resp. sladkosť s týmto receptom môžete poznať aj pod názvom Dulce de leche, čo v preklade zo španielčiny znamená doslova mliečna sladkosť. Chuťovo je podobný napr. v našich končinách známym karamelkám, či “krowkám”.