Mrkvová krémová polievka s kokosovým mliekom, čili a zázvorom je skvelý zimný zahrievací životabudič. Navyše ju viete pripraviť vo vegánskej verzii … Sýta, hrejivá a ľahká zároveň.
Mrkvová krémová polievka so zázvorom je hrejivá a ľahká zároveň
-
Všetky suroviny si očistíme a nakrájame vopred, pretože príprava je rýchla a budeme ich potrebovať síce postupne, ale po krátkych chvíľach.
-
Cibuľu nakrájame na drobno. Podusíme ju na oleji, alebo masle Ghee a pridáme na drobno nakrájaný cesnak.
-
Opatrne na slabom plameni chvíľočku spolu restujeme, aby nám cibuľa ani cesnak neprihoreli.
-
Zázvor očistíme napríklad použitím kávovej lyžičky, čo nám umožní dobre očistiť aj menej prístupné miesta. Môžeme však použiť aj malý nôž.
- Zázvor pridáme k cibuli a cesnaku a ucítime krásnu vôňu týchto zimných korením, ktorá sa nám rozvinie.
-
Mrkvu nakrájanú na kolieska potom pridáme do hrnca k cibuli, cesnaku a zázvoru, ktoré by už mali krásne uvoľniť vôňu a rozvoniavať. Pridáme soľ a koreniny.
-
Jemne spolu restujeme, pridáme cca 2 dcl vody a uvaríme do mäkka. Na záver pridáme kokosové mlieko, alebo smotanu na varenie.
-
Prevaríme spolu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme čili papričkou, limetkovou šťavou a soľou, ak je potrebné.
-
Podávame s čerstvou koriandrovou, alebo petržlenovou vňaťou. Tiež môžeme pridať na sucho opečené sezamové jadierka.
Mrkvová krémová polievka – vegánska verzia
Ak pripravujeme vegánsku verziu, použijeme samozrejme kokosové mlieko, či smotanu namiesto kravského. Tiež na restovanie surovín použijeme olivový, alebo slnečnicový olej.
Táto polievka má vďaka koreninám ako čili, zázvor, cesnak a kurkuma skvelý hrejivý účinok. Vďaka mrkve, je však ľahko stráviteľná.
Krémová polievka je dobrý tip, ako zaradiť do jedálnička viac zeleniny. Zeleninové polievky sú rýchle, lacné a variabilné. A dá sa to aj bez receptu. Máte v chladničke zvyšky zeleniny s ktorou neviete ako naložiť? Šup s ňou do polievky! Husté zeleninové polievky vedia dobre zasýtiť, takže je to skvelá večera, či ľahký rýchly obed. Podľa sezóny si môžeme zakaždým uvariť inú. Vhodné chuťové kombinácie sú napr. paradajková s bazalkou, hrášková a cuketová s mätou, brokolicová so syrom, zemiaková s pórom a majoránkou, mrkvová so zázvorom.