Mrkvová zmrzlina, smotanová, sladká a farebná. Predstavujeme vám recept, ktorý mrkvu pozdvihne na kráľovnú sladkých maškŕt. Vďaka javorovému sirupu a smotane dostane úplne iný rozmer. Ak nemáte zmrzlinovač, nevadí, stačí zmrzlinu len niekoľkokrát premiešať pred úplným stuhnutím.
Mrkvová zmrzlina je ideálny detský letný dezert
- Rúru si predhrejeme na 240 stupňov Celzia. Mrkvu umyjeme, očistíme, odkrojíme vrch a nakrájame ju na malé kolieska. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Mrkvu zmiešame v miske s javorovým sirupom a premiešame tak, aby sa sirup dostal k mrkve zo všetkých strán. Ďalej mrkvu poukladáme na papier na pečenie do jednej vrstvy. Chceme, aby mrkva v rúre skaramelizovala, pokiaľ možno na celom vonkajšom povrchu. Vďaka tomu pritiahneme do zmrzliny karamelovú príchuť. Plech s mrkvou dáme piecť do vyhriatej rúry na niekoľko minút. Záleží na tom, aké veľké kúsky máme. Kontrolujeme to pohľadom, mrkva by mala byť na povrchu zlatistá, v žiadnom prípade však spálená.
- Medzitým čo sa nám mrkva pečie v rúre, zmiešame smotanu s jablčným octom, dobre premiešame, prikryjeme a odložíme do chladu. Vďaka octu smotana trochu zhustne.
- Keď je mrkva upečená, rozmixujeme ju spolu s mliekom v kuchynskom mixéri. Je len na nás akú hrubosť chceme dosiahnuť. Navrhujem strednú, aby mrkva zostala stále pekne viditeľná.
- Potom v miske všetky suroviny spojíme. Smotanu s octom, mrkvu s mliekom aj Salko. Metličkou na šľahanie všetko dôkladne premiešame a dáme do pevnej nádoby s vekom schladiť. Počas nasledujúcich niekoľkých hodín všetko ešte aspoň 3 krát premiešame, kým zmes úplne nestuhne. Pokiaľ máme zmrzlinovač, zmes do neho len nalejeme a ďalej postupujeme podľa návodu.
- Mrkvovú zmrzlinu môžeme pre efekt podávať napríklad s pistáciovými orieškami, tie skvele kontrastujú s oranžovou farbou. Dobrú chuť !