Krabičková diéta

Naordinujte si vlastnú krabičkovú diétu

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Ak si myslíte, že by vašej postave prospelo zbaviť sa pár kilogramov, potom nie je čas čakať. S krabičkovou diétou môžete začať kedykoľvek, napríklad teraz v lete. V lete je to oveľa jednoduchšie, nielen vďaka pohybu, ktorého si s pekným počasím vieme dopriať viac, ale práve aj vďaka dostupnosti rozmanitého a chutného ovocia a zeleniny.

V menších dávkach a častejšie a namiesto príloh veľa čerstvej zeleniny

Ako to robím ja? Niekoľkokrát, snáď ako každý som potrebovala vrátiť sa späť k svojej komfortnej váhe, trebárs po tehotenstve, alebo po vianočnom hodovaní. Vždy volím metódu jesť v menších dávkach a častejšie. Niekto môže namietať, že na to naozaj nemá čas…neustále pripravovať jedlo a tráviť celý deň v kuchyni. To ale nemusíte. Môžem sa vám zveriť, že príprave svojho menu s piatimi chodmi na štyri dni venujem jednu až dve hodiny. Možno to znie až neuveriteľne, ale skutočne to funguje.

čČastejšou konzumáciou jedla v menších porciách, naštartujete váš metabolizmus. Čo budete musieť zmeniť? Napríklad zameniť klasické prílohy za zeleninu. Budete sami prekvapení, ako dobre k mäsu chutí vychladená nakrájaná uhorka, reďkovka, mrkva, či paradajka. Najskôr sa vám bude zdať, že neustále jete. Ak všetko budete robiť správne, porcie nebudete vynechávať, tak už po niekoľkých dňoch uvidíte prvé výsledky. Vždy pamätajte na to, že príliš veľký úbytok váhy nie je to čo potrebujete, chcete sa predsa váhy zbaviť natrvalo, a nie sa k nej vrátiť vďaka jojo efektu po niekoľkých týždňoch späť.

krabičková diéta


Č
o dodržiavať:

  • Vyberajte si suroviny, podľa toho, koľko živín vášmu telu prinášajú a nekonzumujte prázdne kalórie.
  • Vyvarujte sa sladkým pochutinám, vyprážanému jedlu a sladeným nápojom.
  • Nahraďte časť prílohy k hlavnému jedlu zeleninou.
  • Zmenšite porcie. Toto naozaj nebude ľahké, ale vďaka častejšej konzumácii by ste nemali trpieť hladom medzi jednotlivými jedlami. Ak trpíte, niekde je chyba.
  • Pamätajte, že tanier plný zeleniny s kvalitnou šunkou má o mnoho menej kalórií ako tanier klobásky s chlebom.
  • Dodržujte pitný režim. Zabudnite na sladené nápoje, čistá voda, čaj bez cukru a voda s bylinkami alebo ovocím vám po čase zachutí, ide len o zvyk.
  • Pripravujte si jedlo dopredu, minimálne deň vopred si pripravte svoje raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru na ďalší deň. Najefektívnejšia je ale príprava až na 4 dní dopredu. Život tak bude o mnoho ľahší.
  • Prípravu si zjednodušte. Jeden druh jedla sa predsa môže opakovať napríklad dva dni za sebou, jednoducho si len vyberte niečo, čo vám chutí, rozdeľte to na dve porcie a máte obed alebo večeru na dva dni. Rovnako tak desiaty a raňajky.
  • Ovocie, pokiaľ možno, umývajte a porcujte až tesne pred konzumáciou, aby ste zabránili jej pokazeniu.
  • Jedlá, ktoré obsahujú vodu, alebo by mohli narušiť štruktúru zvyšku porcie radšej skladujte v nádobe zvlášť.

krabičková diéta


Tip na jedálniček:

  • Raňajky: ovsené kaše (ovsenú ochutenú kašu si namiešajte podľa svojej chuti, doplňte sušeným mliekom a ráno pred konzumáciou len zalejte vodou). Ak nemáte radi sladké, skvelé sú varené vajcia alebo kvalitná šunka s malým kúskom pečiva a zeleninou. Tvrdé syry napríklad s cherry paradajkami a ražnými krekrami tiež dobre zasýtia.
  • Desiata: ovocie a orechy všetkého druhu.
  • Obed: rôzne druhy a kombinácie zeleninových šalátov s trochou ryže a grilovaným mäsom.
  • Olovrant: zelenina a zeleninové sticks – na paličky nakrájané mrkvy, stopkový zelér, paprika a pod. napríklad s cícerovým humusom, do ktorého môžete zeleninku namáčať. Ak budete chcieť konzumovať ovocie, voľte na olovrant menej sladké druhy, ako drobné a bobuľové ovocie.
  • Večera: rôzne ľahké polievky a vývary s ryžovými rezancami, alebo ryba so zeleninou.

Ak sa aj tak v niektorých informáciách strácame, na internete je veľa dostupných návodov, ktoré nám pomôžu zostaviť si jedálniček. Pokiaľ samozrejme netrpíte nejakými zdravotnými problémami, alebo diagnózami tráviaceho systému, určite vám zdravý rozum a intuícia napovedia, čo je pre vaše telo zdravé a čo vám pravdepodobne na ceste k zdravej strave uškodí.

Je dobré nechať sa viesť sezónnosťou surovín. Hlavne nesmieme nezabúdať na pohyb, ten je pre redukciu váhy a pre psychickú pohodu viac než dôležitý. Len tak bude vaša skladačka zdravého životného štýlu zapadať do seba.

ID 97489249 © Pinkomelet | Dreamstime.com

ID 128432639 © Gwangseok Jang | Dreamstime.com

ID 90360107 © Milkos | Dreamstime.com