Nepečený čučoriedkový koláč

Nepečený čučoriedkový koláč

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Cesto:

  • 200 g maslových sušienok
  • 125 g mäkkého masla

Plnka:

  • 300 g čerstvého syra
  • 250 ml šľahačky
  • 300 g čučoriedok
  • 100 g kryštálového cukru
  • Kôra a šťava z polovice citróna
  • 8 plátkov želatíny

Bazalkový cukor:

Ingrediencie

Cesto:

  • 200 g maslových sušienok
  • 125 g mäkkého masla

Plnka:

  • 300 g čerstvého syra
  • 250 ml šľahačky
  • 300 g čučoriedok
  • 100 g kryštálového cukru
  • Kôra a šťava z polovice citróna
  • 8 plátkov želatíny

Bazalkový cukor:

Letné nepečené smotanové torty a koláče s ovocím sú evergreen. Nepečený čučoriedkový koláč určite zapadne medzi tie naj nepečené dezerty! V teplých dňoch poteší malých aj veľkých.

Nepečený čučoriedkový koláč

  1. Sušienky rozdrvíme v kuchynskom robote na jemnú strúhanku. Pridáme k ním kúsky zmäknutého masla a vypracujeme z nich kompaktné cesto.
  2. To roztlačíme na dno okrúhlej tortovej formy, ktorú sme na dve a po bokoch vystlali papierom na pečenie. Lyžicou cesto dobre utlačíme, aby sa spojilo a držalo dokopy.
  3. Na plnku si do misy dáme čerstvý syr, šľahačku, cukor, kôru a šťavu z citróna a vyšľaháme všetko spolu do hladkého krému.
  4. Do misky so studenou vodou dáme napučať a zmäknúť želatínu. Zmäknutú želatínu vyžmýkame, pridáme k nej dve lyžice z krému z čerstvého syra a v malom kastróliku zahrievame (neprevárame), až kým sa želatína miešaním nerozpustí. Potom ju vlejeme do hladkého krému z čerstvého syra a dôkladne ju premiešame.
  5. Asi 250 g z odváženého množstva čučoriedok rozmixujeme ponorným mixérom (alebo rozvaríme a prepasírujeme a necháme vychladnúť). Asi tretinu čučoriedkovej zmesi potom vlejeme do pripraveného krému z čerstvého syra a dobre rozmiešame. Plnka sa tak zafarbí na bledofialovo.
  6. Tretinu z nej nalejeme na pripravené keksové cesto do formy a uhladíme povrch.
  7. Potom do zvyšku bledofialovej plnky vlejeme ďalšiu tretinu rozmixovaných čučoriedok a rozmiešame. Takto získame tmavší odtieň fialového krému. Tentoraz polovicu množstva nalejeme do tortovej formy na bledofialový krém a uhladíme povrch.
  8. Zvyšok rozmixovaných čučoriedok vlejeme do krému, premiešame a túto tmavofialovú plnku nalejeme ako tretiu vrstvu na pripravený koláč. Uhladíme povrch a nepečený koláč dáme cez noc stuhnúť do chladničky.
  9. Kryštálový cukor spolu s lístkami bazalky v mažiari dobre spolu utlčieme, čím sa cukor sfarbí na zeleno.
  10. Pripravenú nepečenú tortu ním potom ozdobíme a pridáme aj nepoužité čerstvé čučoriedky, prípadne lístky bazalky.
  11. Ďalšie recepty na nepečené koláče, kocky a torty, či už šarloty s piškótami, alebo pudingové jablkové koláče nájdete na receptári Recepty kulinárium spolu s ďalšími vyše 800 skvelými receptmi.