Ak máte dnes chuť na niečo letné, ovocné a ľahké, bude sa vám páčiť náš nadýchaný nepečený zákusok – ovocné tiramisu. Plný bilekovín, len s trochou cukru a najmä s poriadnou porciou čerstvého ovocia. Maliny sú hitom tejto sezóny, tak sme si ich dopriali aj v tomto dezerte.
Tiramisu – nepečený zákusok plný ovocia
Cez leto nikto nemáme chuť zapínať rúru a tak si ešte viac vyhrievať beztak teplý vzduch. Preto je tu skvelý nápad, ako si dať sladký dezertík bez pečenia. Náš nepečený zákusok je navyše plný ovocia a tiramisu, príjemne studený a osviežujúci. Tiramisu nemusí byť vždy kávové a nemusí obsahovať veľa tuku, ak mascarpone nahradíme ľahšou verziou, ako je nízkotučný tvaroh a šľahačka. Podľa sezóny ho môžete pripraviť s akýmkoľvek šťavnatým ovocím.
Postup
- Nádobu podlhovastého tvaru (napríklad formu na chlebík) vystelieme potravinovou fóliou tak, aby prečnievala na oboch krajoch a dala sa preložiť smerom do stredu.
- Dno aj boky formy obložíme piškótmi, ktoré sme pokvapkali alebo namočili v ovocnej šťave.
- Tvaroh rozmiešame s cukrom alebo javorovým sirupom. Šľahačku vymiešame do tuha, pomocou gumenej varechy ju opatrne vmiešame do tiramisu tak, aby sme získali nadýchaný krém. Pre vylepšenie chute pridáme vanilkový cukor alebo extrakt.
- Na piškóty natrieme polovicu tvarohového krému, naň poukladáme polovicu malín a tento postup ešte raz zopakujeme.
- Na vrch naukladáme ešte jednu vrstvu piškót.
- Povrch uzavrieme prečnievajúcou potravinovou fóliou a dáme do chladničky na pár hodín stuhnúť.
- Podávame pokrájané na plátky, môžeme ešte dozdobiť čerstvým ovocím alebo ovocnou šťavou.