Mrkvová torta je originálnym nápadom, ako prekvapiť svoje chuťové bunky a zabudnúť na predsudky, že zelenina nemôže byť sladkým koláčom. Keďže oriešky každý rád vyjedá, máme o dôvod viac pridať ich aj do koláča aj na jeho povrch a máme tu koláč, ako lusk.
Mrkvová torta s polevou a orieškami
Mrkva v torte je skutočne výborná vec. Mrkva je šťavnatá a sladká, preto tieto svoje vlastnosti veľmi rada prepožičia koláčiku, do ktorého ju nastrúhame. V kombinácii s orechami (či už vlašskými alebo lieskovými) má táto mrkvová torta nenapodobiteľnú chuť, šťavnatosť a príjemnú vôňu. A aby bola úplne dokonalá, poliali sme ju citrónovo-cukrovou polevou a posypali opraženými orechami.
Postup
- Vajcia oddelíme. Žĺtky rozmiešame mixérom s polovciou cukru, pridáme nastrúhanú mrkvu, orechy, citrónovú kôru, škoricu a štipku soli. Varechou dobre premiešame.
- Pridáme lyžicu múky a znovu zamiešame.
- Ďalej pridáme roztopené maslo a premiešame.
- Bielky vyšľaháme to tuhej peny spolu s druhou polovicou cukru.
- Pomocou gumenej varechy ich zľahka vmiešame do zmesi.
- Zmes nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 35 minút. Pri dvojitej dávke do rovnako veľkej formy predĺžime čas pečenia asi o 10-15 minút. Špajlou odskúšame, či je cesto prepečené.
- Necháme úplne vychladnúť.
- Na polevu vymiešame do hladka práškový cukor s citrónovou šťavou a polejeme ňou vychladnutý koláč.
- Nasekané orechy opražíme na suchej panvici a posypeme nimi okraj torty.