Na párty sa po nich len tak zapráši! Olivové tyčinky majú radi všetci. Cesto na tyčinky je jemné, preto sa s ním lepšie pracuje, ak vykysne cez noc v chladničke. Výhodou je, že tak ušetríte čas v deň pečenia.
Olivové tyčinky na párty
- Hladkú múku preosejeme do misky a premiešame so soľou. V strede múky vyhĺbime jamku, nadrobíme do nej droždie, pridáme kvapku medu a zalejeme trochou teplej vody. Zakryjeme utierkou a necháme vzísť kvások.
- Potom pridáme zvyšok vody, medu a jogurt. Vymiesime hladké, redšie cesto.
- Väčšiu uzatvárateľnú nádobu vymastíme lyžičkou oleja, preložíme do nej cesto a zatvoríme. Takto necháme odpočívať v chladničke do druhého dňa.
- Na druhý deň cesto preklopíme na dobre pomúčenú dosku. Nemiesime, len ju pomúčenými prstami trochu roztiahneme. Posypeme zelenými olivami, ktoré do cesta jemne zatlačíme. Potom ostrým nožom alebo radielkom rozkrájame. Každý kúsok pár krát zatočíme do špirály a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
- Mezitým vyhrejeme rúru na 250 °C. Vykysnuté tyčinky pečieme približne 15 minút do zlata.
- Necháme vychladnúť na mriežke. Môžeme k nim podávať jogurtový dip, cesnakový dresing alebo obľúbený dresing z paradajkového pretlaku, olivového oleja a čerstvých byliniek.
- Tyčinky sú skvelé samostatne, alebo ako príloha k mäsu, či zelenine na záhradnej grilovačke.
- Tip: O niečo jednoduchšie je cesto na klasické pizza štangle. Výborné, mäkké a zároveň chrumkavé, také ako si ich dávame v obľúbenej „pizzerke“. Cesnakovo smotanový dresing k ním je klasickým doplnkom. Základom tohoto receptu je kysnuté pizzové cesto z múky, droždia, vody a trošky cukru, soli a olivového oleja. Nebojte sa, vôbec to nie je až také zložité.
- Ďalšie slané pečivá ako napríklad Syrové kysnuté bochníky nájdete dokonca vo video verzii na našom receptári v špciálnej katergórii Pizza a cestoviny.
- Medzi tie najobľúbenejšie určite patria aj Pizza slimáky alebo Detská pizza chobotnica. Dobrú chuť.