orechova torta s kavovym kremom

Orechová torta s kávovým krémom

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie

Suroviny na formu s priemerom 20 cm:

  • 4 vajcia (hľadajte v letáku BILLA)
  • 160 g práškového cukru
  • 80 g mletých orechov
  • 15 g kakaa
  • 70 g polohrubej múky
  • Štipka soli

Na krém:

  • 400 ml mlieka
  • 1 zlatý klas
  • 2 lyžice cukru
  • 3 lyžičky instantnej kávoviny (caro, čakanková káva, a pod.)
  • 1 malé espresso (20 ml silnej kávy)
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 2-3 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice malinového alebo iného kyslejšieho džemu

Na ozdobu:

  • vlašské orechy mleté, celé, kávové zrná
Ingrediencie

Suroviny na formu s priemerom 20 cm:

  • 4 vajcia (hľadajte v letáku BILLA)
  • 160 g práškového cukru
  • 80 g mletých orechov
  • 15 g kakaa
  • 70 g polohrubej múky
  • Štipka soli

Na krém:

  • 400 ml mlieka
  • 1 zlatý klas
  • 2 lyžice cukru
  • 3 lyžičky instantnej kávoviny (caro, čakanková káva, a pod.)
  • 1 malé espresso (20 ml silnej kávy)
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 2-3 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice malinového alebo iného kyslejšieho džemu

Na ozdobu:

  • vlašské orechy mleté, celé, kávové zrná

Orechová torta s kávovou plnkou… zákusok a káva v jednom? V tejto torte to ide. Orechový korpus a jemný kávovo-pudingový krém je kombinácia, ktorej sa proste nedá odolať.

Orechová torta naplnená delikátnym kávovým krémom je zážitok

  1. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Dno okrúhlej formy s priemerom 20 cm si vyložíme papierom na pečenie.
  2. Oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do svetlej nadýchanej peny.
  3. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme polotuhý sneh a doň zašľaháme druhú polovicu cukru, až sa cukor rozpustí a sneh bude pevný a lesklý. Do žĺtkovej peny postupne na striedačku primiešavame preosiatu múku s kakaom, orechy a sneh. Zakaždým opatrne premiešame.
  4. Cesto vylejeme do pripravenej formy a pečieme cca 35-40 minút. Otestujeme drevenou špajlou, pretože každá rúra pečie inak, možno bude treba čas pečenia upraviť.
  5. Upečený korpus necháme vo forme úplne vychladnúť, potom nožom oddelíme boky korpusu od formy a korpus prekrojíme na 3 rovnaké pláty.
  6. Krém: z mlieka, pudingu, kávy, kávoviny a cukru uvaríme hustý puding. Prekryjeme fóliou, a necháme vychladiť na izbovú teplotu.
  7. Vychladený puding prešľaháme mixérom alebo metličkou dohladka, aby v ňom nezostali žiadne hrudky.
  8. Mäkké maslo vyšľaháme s práškovým cukrom (množstvo podľa chuti) do peny a po lyžičkách zašľahávame puding. Všetky suroviny musia byť rovnakej izbovej teploty, inak sa krém zrazí. Ak sa tak aj náhodou stane, vložíme krém na pár sekúnd (3 až 4) do mikrovlnky a znova prešľaháme.
  9. Na servírovací podnos položíme spodnú časť korpusu, potrieme lyžicou malinového džemu, stačí veľmi tenučká vrstva a potrieme časťou krému. Priklopíme druhým korpusom, opäť potrieme džemom a časťou krému. Nakoniec priklopíme zvyšným korpusom a potrieme aj vrch krémom.
  10. Tortu dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním ozdobíme orechmi a celými kávovými zrnami, alebo podľa vlastného vkusu