Orechový závin so šťavnatými strúhanými jabĺčkami je jesenná sladká povinná jazda! Tento domáci recept je skvelý a rýchly. Pomer jabĺk a orechov namiešajte podľa chuti svojej rodiny.
Orechový závin s kopou jabĺk pripravený doma
- Všetky prísady na cesto dáme do väčšej misy a pomocou varechy alebo ručne z nich spracujeme cesto. Cesto potom vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a ručne ho ešte domiesime, aby bolo hladké a nelepivé.
- Zabalíme ho do plastovej fólie a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
- Medzitým si očistíme a nahrubo nastrúhame jablká a necháme ich trochu odstáť. Potom z nich vyžmýkame prebytočnú tekutinu, zmiešame ich s cukrom (podľa chuti) a mletou škoricou.
- Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký obdĺžnik (niečo kratší ako dĺžka plechu, na ktorom budeme záviny piecť). Do strednej tretiny cesta naukladáme nastrúhané a ochutené jablká. Môžeme ich ešte posypať nasekanými orechami.
- Cez plnku preložíme najprv ľavú, potom pravú časť cesta a pomocou vidličky jemne zatlačíme šev, aby sa závin počas pečenia neroztváral
- Závin uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ho rozšľahaným žĺtkom a na vrch závinu poukladáme orechy.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov asi 20 minút do zlatohneda.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.