Ak máte niekoho veľmi radi alebo vám na niekom veľmi záleží, určite ho v jeho sviatok chcete aj špeciálne obdarovať. Čo takto podarovať ručne vyrobený, chutný a krásny dar v podobe originálnej narodeninovej torty? Medzi plátmi mäkkého medového cesta je bohatá nádielka osviežujúcej plnky z mascarpone, šľahačky a tvarohu, dochutená citrónom. A to, ako ju ozdobíte, necháme na vašej fantázii. Takto pripravená torta vždy očarí 🙂
Originálna torta
Krém bude tuhý, mascarpone má okolo 80 % tuku a krémový tvaroh je tiež tuhý. Torta vydrží bez problémov cez noc v chlade a na druhý deň sa bude dať pekne krájať.
Postup
- Všetky suroviny na cesto zamiešame a vymiesime hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ideálne cez noc odpočinúť v chladničke.
- Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pracovnej doske a vykrajujeme ho do požadovaného tvaru. Napríklad si z kartóna vystrihneme písmeno, na ktoré začína meno oslávenca alebo číslo jeho veku.
- Podľa šablóny vykrojíme písmeno alebo číslo a opatrne ho prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 10 minút.
- Upečené cesto necháme na plechu vychladnúť. Medzitým si zvyšné cesto zľahka premiesime, opäť ho vyvaľkáme a vykrojíme druhýkrát rovnaký tvar ako na začiatku a toto zopakujeme ešte raz.
- Spolu si tak upečieme tri vrstvy korpusu v tvare písmena alebo číslice.
- Zvyšné cesto použijeme na vykrojenie drobných keksíkov, ktoré neskôr použijeme na ozdobenie torty.
- Keď máme pláty cesta upečené, pripravíme si plnku. Všetky prísady na plnku okrem šľahačky zmiešame vo väčšej mise. Šľahačku vyšľaháme dotuha a potom ju pomocou gumenej varechy vmiešame do zvyšku krému.
- Prvý a druhý plát cesta potrieme lekvárom.
- Krém naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou a nanášame z neho malé porcie v tvare špičiek najprv na prvý plát cesta, prikryjeme druhým plátom, opäť nanesieme plnku, prikryjeme tretím plátom a povrch torty tiež ozdobíme plnkou.
- Na hotový koláč pred podávaním pripravíme ešte výzdobu z keksíkov, ovocia, živých kvetov a pod. Torta chutí najlepšie, keď jej dáme čas trochu vyzrieť (napríklad cez noc, alebo aspoň zopár hodín).