ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina, ktoré boli včera v pôde a dnes sú na stole

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Na prvý pohľad dom ako každý druhý,s malebnou fasádou a úhľadnou záhradkou. Sídlo spoločnosti Paulis v Marcelovej pôsobí viac rodinne, než továrensky. Jedna z posledných bášt slovenských pestovateľov úspešne odoláva dovozovej konkurencii. Majiteľa Tibora Paulisa posilňuje viera, že spotrebiteľ ocení, keď na pultoch Billy nájde čerstvú slovenskú zeleninu.

Začal ako obchodník a dnes sa nezastaví…

Poľnohospodársky chlebíček je rovnakou mierou drina ako aj vášeň, čo Paulis komentuje slovami: „Keby som to nemal tak rád, už dávno to nerobím.“ V sedemdesiatych rokoch začínal ako obchodník s ovocím a zeleninou v zahradkárskych službách. „Rozvážali sme úrodu od Košíc až po Prahu a spolupracovali s vyše 7 000 záhradkármi. Boli sme pri tom, keď sa poľné pestovanie presunulo pod fólie,“spomína si na začiatky.

ovocie a zeleninaPo zmene režimu začali v Marcelovej s pestovaním vlastnej zeleniny, odvtedy sa nezastavia. „Bola by škoda nevyužiť takmer ideálne klimatické podmienky, ktoré tu na juhu máme. Kedysi nám dávali za vzor brehy Nílu a veru, my tu máme taký malý Níl,“ pochvaľuje si Paulis. Odborník na pestovanie je presvedčený, že s priaznivým minerálnym zložením pôdy, dostatkom slnečných lúčov, modernými technológiami a skúseným personálom vedia dodať zeleninu, ktorej chuť je úplne inde než chuť umelo dozrievaných kusov cestujúcich k nám cez tri štáty. „Ľudí dnes vychovávajú supermarkety,“ myslí si Paulis. „V minulosti mal takmer každý záhradku, dnes domáce pestovanie upadá.“ Spôsobom, ako sa priblížiť prírode, redukovať výrobný odpad a pomôcť ekonomike krajiny, je podľa neho podpora slovenských pestovateľov, a to aj prostredníctvom značiek ako Slovenská farma v Bille, garantujúcich lokálny pôvod a maximálnu čerstvosť.

Slovenské ovocie a zelenina je kvalita

Paulis pri nákupe zeleniny odporúča všímať si jej čerstvosť, teda prirodzený lesk, tvrdosť a vôňu. Ak dáte prednosť slovenskej kvalite, máte istotu, že kus, čo držíte v ruke, bol ešte včera v pôde. „Hneď z poľa ide zelenina na takzvané vydýchanie, neskôr po úprave do chladiarenských boxov a na vývoz do skladov Billy, kam sa dostane do 24 hodín od zberu,“ približuje proces, ktorého chod neriadia iba stroje, ale aj poctivá práca ľudských rúk.

farmari 2

Zelenina totiž podlieha móde. „Ľudia si pýtajú zmenu. Chcú nové tvary, veľkosti, chute. Je to neustály proces, v priebehu ktorého šľachtíme biele, žlté, fialové či červené mrkvy a iné novinky, o akých sme kedysi nechyrovali.“ V debničkách v Marcelovej už dnes čakajú zajtrajšie trendy, no priorita firmy je nadčasová: plniť trh tým najlepším zo slovenskej pôdy. Tibor Paulis je hlasom všetkých slovenských pestovateľov, keď hovorí: „Chceme sami sebe dokázať, že to ešte vieme robiť, že nie sme o nič horší ako v okolitých krajinách, hoci majú vytvorené oveľa lepšie podmienky.“