ovocný krémeš

Ovocný krémeš s malinovo-šľahačkovou plnkou z lístkového cesta

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na plnku:

  •  2 balenia šľahačkovej smotany
  • 250 g mascarpone (hľadajte v letáku BILLA)
  • 50 g práškového cukru
  • 250 g malín (môžu byť aj mrazené, ale treba ich rozmraziť a nechať o izbovej teplote)
  • 8 plátkov želatíny
  • 100 g kryštálového cukru
  • práškový cukor na posypanie

Náš tip:

  • Keďže lístkové cesto sa horšie krája, najmä ak je naplnené jemnou plnkou, máme pre vás jeden šikovný trik. Hornú vrstvu lístkového cesta si pred tým, než ju položíme na plnku, jemne predrežeme na štvorce a tie poukladáme na ovocnú penu. Keď krémeš stuhne, nemusíme už krájať vrchnú vrstvu cesta, ale rovno prejdeme nožom cez predkrájané cesto do plnky. Veríme, že vám bude chutiť.

billa

Ingrediencie

Na cesto:

Na plnku:

  •  2 balenia šľahačkovej smotany
  • 250 g mascarpone (hľadajte v letáku BILLA)
  • 50 g práškového cukru
  • 250 g malín (môžu byť aj mrazené, ale treba ich rozmraziť a nechať o izbovej teplote)
  • 8 plátkov želatíny
  • 100 g kryštálového cukru
  • práškový cukor na posypanie

Náš tip:

  • Keďže lístkové cesto sa horšie krája, najmä ak je naplnené jemnou plnkou, máme pre vás jeden šikovný trik. Hornú vrstvu lístkového cesta si pred tým, než ju položíme na plnku, jemne predrežeme na štvorce a tie poukladáme na ovocnú penu. Keď krémeš stuhne, nemusíme už krájať vrchnú vrstvu cesta, ale rovno prejdeme nožom cez predkrájané cesto do plnky. Veríme, že vám bude chutiť.

billa

Keď sa opýtate ľudí, ktorý zákusok z cukrárne majú najradšej, drvivá väčšina odpovie krémeš. Skúšali ste ale ovocný krémeš? Napríklad s malinami?

Malinový krémeš

Tento zákusok, ktorý sa dá jednoducho napiecť aj doma, existuje v mnohých verziách. Najbežnejší je klasický francúzsky, so žĺtkovo-pudingovou plnkou so šľahačkou a poliaty čokoládou, prípadne medový krémeš.

Postup
  1. Na krémeš si najprv upečieme na opačnej strane vysokého plechu oba pláty lístkového cesta. Orežeme ich tak, aby z plechu neprečnievali, popicháme vidličkou a pečieme na 190 stupňoch asi 30 minút do zlatohneda.
  2. Medzitým si pripravíme ovocnú plnku. Najprv vložíme plátky želatíny do misky so studenou vodou a necháme ich tam asi 7 minút napučať.Mascarpone s práškovým cukrom vymiešame do hladka.
  3. Maliny rozmixujeme, krátko povaríme s kryštálovým cukrom, aby zmäkli a odstavíme z ohňa. Do teplej ovocnej zmesi dáme vyžmýkané a mäkké plátky želatíny a rozmiešame, kým sa želatína nerozpustí. Necháme vychladnúť.
  4. Keď bude malinová zmes vychladnutá, vyšľaháme ešte šľahačku do tuha a premiešame ju s mascarpone. Túto zmes po troche zľahka primiešavame do malinovej zmesi. Vznikne nám nadýchaná pena, ktorá bude ale ešte nie dostatočne tuhá.
  5. Jeden plát upečeného a vychladnutého cesta dáme na spodok hlbšieho plechu, nalejeme naň ovocnú penu a prikryjeme druhým upečeným cestom.
  6. Dáme do chladničky, kým ovocná pena v koláči nestuhne.
  7. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Pokiaľ sa vám recept páčil, navštívte našu stránku receptykulinarium.sk a vyskúšajte stovky ďalších.

Zdroj obr.: gusto.at