parene buchty

Parené buchty s lekvárom a čokoládou

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej múky
  • 300-350 ml teplého mlieka (hľadajte v letáku BILLA)
  • ½ kocky čerstvého droždia (alebo balíček sušeného)
  • 2 lyžice cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžička soli
  • Slivkový lekvár alebo hustá višňová či ríbezľová marmeláda

Na polevu:

  • 50 g tmavej čokolády alebo 2 lyžice kakaa
  • 2 Pl masla
  • 2-3 lyžice práškového cukru
  • Cca 2 dcl mlieka
  • 1 lyžička pudingového prášku
Ingrediencie

Na cesto:

  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej múky
  • 300-350 ml teplého mlieka (hľadajte v letáku BILLA)
  • ½ kocky čerstvého droždia (alebo balíček sušeného)
  • 2 lyžice cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžička soli
  • Slivkový lekvár alebo hustá višňová či ríbezľová marmeláda

Na polevu:

  • 50 g tmavej čokolády alebo 2 lyžice kakaa
  • 2 Pl masla
  • 2-3 lyžice práškového cukru
  • Cca 2 dcl mlieka
  • 1 lyžička pudingového prášku

Domáce parené buchty s lekvárom sú babičkina klasika, ktorej odolá len málokto. My sme ich pripravili s vynikajúcou čokoládovo-pudingovou polevou, plnené lekvárom.

Parené buchty s lekvárom poliate čokoládovou polevou – klasika, ktorej ťažko odolať

  1. Múku si preosejeme do misky, pridáme soľ a premiešame. A použijeme čerstvé droždie, tak si z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme zakrytý asi 10 minút postáť. Potom ho prilejeme k múke, rozklepneme 1 vajíčko a vymiesime hladké nelepivé cesto. Zakryjeme utierkou alebo fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi hodinu až hodinu a pol. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
  2. Vykysnuté cesto prehodíme na pomúčenú pracovnú dosku a jemne ho premiesime. Necháme ho ešte zakryté 5-10 minút odpočívať. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a rozkrájame na 15-20 rovnakých štvorcov, podľa toho, aké veľké buchty chceme. Každý štvorec naplníme lyžičkou lekváru, zatočíme do buchty a spojom nadol ukladáme veľa seba na pomúčenú dosku. Hotové buchty zakryjeme utierkou a necháme 15 minút podkysnúť.
  3. Medzitým si pripravíme parák (môžeme použiť veľký hrniec naplnený vodou, pevnejšiu utierku upevníme na jeho horný okraj pomocou gumičky a zakryjeme veľkou nerezovou misou). Keď voda vrie, buchty prenesieme na utierku a zakryjeme. Paríme 8-10 minút. Necháme medzi nimi dosť priestoru, aby sa nezlepili. Keď sú hotové preložíme ich na vymastení tanier a potrieme olejom alebo maslom.
  4. Poleva:Pár lyžíc mlieka rozmiešame s pudingom dohladka. Do hrnca dáme zvyšné mlieko s cukrom, čokoládou a maslom. Prilejeme puding. Necháme zhustnúť a povaríme. Keď je poleva príliš hustá, rozriedime mliekom a necháme prevrieť.