Pavlova torta je jeden z najlepších dezertov, ktorý môžete ochutnať, a to nielen v lete! Jemné a krehké cesto s chrumkavou kôrkou a mäkkým vnútrom. Je nenáročná na prípravu a výsledok je božský. Neobsahuje múku, takže ak ste ju vyradili z jedálnička, túto tortu určite vyskúšajte.
Pavlova torta – nádherná (nielen) ozdoba letného stola
Pár tipov na úvod:
- Pavlovu tortu si môžete pripraviť deň vopred, aby vám v rúre vychladla a na druhý deň ju len dozdobíte.
- Ak chcete pripraviť tento dezert pre viacero osôb, upečte si menšie tortičky. Vytiahnite kraje cesta vyššie aby vám vznikla miska, ktorú naplníte šľahačkou a ovocím.
- Každá rúra pečie inak. Treba tomu prispôsobiť aj teplotu. Vždy je menej lepšie ako viac. Radšej nech sa suší aj 2 hodiny ako keby sa mala pripiecť (zhnednúť).
- Ak chcete cesto piecť postupne, je dobré pripraviť si cesto vždy hneď pre pečením. Dôvod je jednoduchý – čím viac cesto stojí na vzduchu, tým horšie sa potom bude sušiť a nedosiahnete tu správnu konzistenciu cesta.
- Plňte tortu až tesne pred podávaním – korpus aj plnka by mali byť vychladené.
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie. Na papier si môžeme predkresliť kruhy, na ktoré potom budeme nanášať “cesto”
- V mise vyšľaháme z bielkov a štipky soli sneh. Ešte predtým ako je sneh úplne tuhý, začneme po troškách pridávať práškový cukor. S posledným cukrom pridáme aj škrob a ocot a dobre vymiešame, kým nie je zmes krásne hladká a lesklá (cukor musí byť úplne rozpustený). Takto vznikne hladká a tuhá pena.
- Na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme cesto – asi 2 väčšie alebo 4 menšie kruhy o výške asi 3 cm (nedávajte cesto tesne vedľa seba, narastie a pospájalo by sa vám).
- Cesto vložíme do vyhriatej rúry a hneď stiahneme teplotu na 120 stupňov. Pečieme asi 60-80 minút. Rúru pri pečení neotvárame. Až po upečení ju pootvoríme a necháme korpusy v rúre vychladiť.
- Nakoniec si ušľaháme šľahačku, natrieme ňou korpus a posypeme umytým a vysušeným ovocím. Prípadne prikryjeme ešte jedným korpusom a opäť nanesieme šľahačku a ovocie.
Len mimochodom, maliny patria medzi superpotraviny.