pavlova torta

Pavlova torta s malinami – božský letný dezert

 | 

91

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 150 ml vaječných bielkov izbovej teploty (cca 4 ks vajec veľkosti M)
  • štipka soli
  • 220 g práškového cukru
  • 3 ČL kukuričného škrobu
  • 1 ČL jablčného octu
  • šľahačka a maliny, ríbezle, jahody, prípadne iné ovocie
Ingrediencie
  • 150 ml vaječných bielkov izbovej teploty (cca 4 ks vajec veľkosti M)
  • štipka soli
  • 220 g práškového cukru
  • 3 ČL kukuričného škrobu
  • 1 ČL jablčného octu
  • šľahačka a maliny, ríbezle, jahody, prípadne iné ovocie

Pavlova torta je jeden z najlepších dezertov, ktorý môžete ochutnať, a to nielen v lete! Jemné a krehké cesto s chrumkavou kôrkou a mäkkým vnútrom. Je nenáročná na prípravu a výsledok je božský. Neobsahuje múku, takže ak ste ju vyradili z jedálnička, túto tortu určite vyskúšajte.

Pavlova torta – nádherná (nielen) ozdoba letného stola

Pár tipov na úvod:

  • Pavlovu tortu si môžete pripraviť deň vopred, aby vám v rúre vychladla a na druhý deň ju len dozdobíte.
  • Ak chcete pripraviť tento dezert pre viacero osôb, upečte si menšie tortičky. Vytiahnite kraje cesta vyššie aby vám vznikla miska, ktorú naplníte šľahačkou a ovocím.
  • Každá rúra pečie inak. Treba tomu prispôsobiť aj teplotu. Vždy je menej lepšie ako viac. Radšej nech sa suší aj 2 hodiny ako keby sa mala pripiecť (zhnednúť).
  • Ak chcete cesto piecť postupne, je dobré pripraviť si cesto vždy hneď pre pečením. Dôvod je jednoduchý – čím viac cesto stojí na vzduchu, tým horšie sa potom bude sušiť a nedosiahnete tu správnu konzistenciu cesta.
  • Plňte tortu až tesne pred podávaním – korpus aj plnka by mali byť vychladené.

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie.  Na papier si môžeme predkresliť kruhy, na ktoré potom budeme nanášať “cesto”
  2. V mise vyšľaháme z bielkov a štipky soli sneh. Ešte predtým ako je sneh úplne tuhý, začneme po troškách pridávať práškový cukor. S posledným cukrom pridáme aj škrob a ocot a dobre vymiešame, kým nie je zmes krásne hladká a lesklá (cukor musí byť úplne rozpustený). Takto vznikne hladká a tuhá pena.
  3.  Na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme cesto – asi 2 väčšie alebo 4 menšie kruhy o výške asi 3 cm (nedávajte cesto tesne vedľa seba, narastie a pospájalo by sa vám).
  4. Cesto vložíme do vyhriatej rúry a hneď stiahneme teplotu na 120 stupňov. Pečieme asi 60-80 minút. Rúru pri pečení neotvárame. Až po upečení ju pootvoríme a necháme korpusy v rúre vychladiť.
  5. Nakoniec si ušľaháme šľahačku, natrieme ňou korpus a posypeme umytým a vysušeným ovocím. Prípadne prikryjeme ešte jedným korpusom a opäť nanesieme šľahačku a ovocie.

Len mimochodom, maliny patria medzi superpotraviny.