Pečené buchty sú taký evergreen. Nepoznáme nikoho, kto nemá rád buchty. Pripravili sme preto pre vás “jesennú edition” tohto vždy aktuálneho receptu.
Pečené buchty so sladkou jablkovo škoricovou plnkou
- V mažiari rozdrvíme klinčeky spolu s muškátovým orieškom. Mlieko zmiešame s droždím, to by malo byť vlažné, izbovej teploty. Do veľkej misy preosejeme hladkú múku, pridáme cukor, rozdrvené klinčeky s muškátovým orieškom a citrónovú kôru.
- Do mlieka s droždím dáme ešte žĺtky, ktoré rozmiešame. Nakoniec všetko zmiešame v mise s múkou a pridáme maslo izbovej teploty.
- Cesto vypracujeme ručne alebo použijeme mixér. Bude to trvať niekoľko minút, všetky suroviny sa musia dobre premiešať. Najskôr bude vyzerať lepivé, až po niekoľkých minútach miesenia sa z neho stane hladké vláčne cesto, ktoré sa nelepí. Takto cesto necháme kysnúť na teplom mieste prikryté čistou utierkou a každých 30 minút, alebo keď začneme pozorovať, že cesto zväčšuje svoj objem ho premiesime. To znamená že ho vyberieme z misky a čistými mokrými rukami jeho okraje vyťaháme a poprekladáme smerom k stredu. Potom ho znovu dáme kysnúť a takto to opakujeme ešte aspoň dvakrát.
- Kým bude cesto kysnúť, pripravíme si plnku. Olúpeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov a pokrájame na malé kúsky. Tie potom s citrónovou šťavou a vodou privedieme k varu a varíme na miernom ohni do tej doby, než jablká zmäknú. Následne pridáme zvyšné suroviny na náplň, ešte chvíľu všetko povaríme.
- Keď zmes zhustne, sporák vypneme a náplň necháme bokom vychladnúť.
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Pekáč, ktorý budeme na buchty používať, vymažeme rozpusteným maslom. Trochu masla ešte odložíme na potieranie buchiet medzi sebou.
- Dobre vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku a za pomoci dreveného valčeka z cesta vyvaľkáme plát veľký asi ako obyčajný plech na pečenie.
- Nožom cesto rozrežeme na rovnaké štvorce. Na jednotlivé štvorčeky dvoma lyžičkami rozdelíme jablkovú náplň. Každú buchtu potom vytvarujeme, najskôr spojením všetkých rohov štvorčeka a jemným utiahnutím. Zľahka ešte medzi dlaňami dorovnáme nerovnosti a buchtu vedľa buchty pokladáme do pekáča. Jednotlivé buchty môžeme tiež premazávať maslom medzi sebou. Budú sa tak oveľa jednoduchšie oddeľovať pri servírovaní.
- Buchty pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút do zlatista.