Ak raz vyskúšate tento recept, určite budete pečené kuracie stehná v paradajkovej omáčke pripravovať oveľa častejšie. Vďaka lahodnej paradajkovej omáčke so slaninou a vínom bude mäso šťavnaté a výborne ochutené. Všetko sa pripravuje v jednej panvici (ak máte liatinový hrniec, či panvicu, ešte lepšie), takže odpadá množstvo riadu. K výraznej chuti kuriatka potom už len stačí pripraviť basmati ryžu – vyskúšajte Billa – Basmati vo varných vreckách. Je jednoduchá na prípravu, a pritom sypká a voňavá – taká ako má basmati ryža byť.
Skutočne šťavnaté pečené kuracie stehná v paradajkovej omáčke
Postup
- Kuracie kúsky si umyjeme, osušíme a potrieme grilovacím korením. Ak používame grilovacie korenie bez soli, tak kura aj osolíme.
- Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno.
- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Vo väčšej a širokej panvici (takej, ktorá sa dá vložiť do rúry) zohrejeme lyžicu olivového oleja a osmahneme na ňom slaninu nakrájanú na kocky. Keď slanina pustí tuk, a je opečená do zlata, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Chvíľu spolu restujeme a nakoniec prihodíme nasekaný cesnak. Premiešame a minútu restujeme.
- Pridáme kuracie mäso a opečieme ho z každej strany. Všetko podlejeme vínom, necháme prevrieť, aby sa vyparil alkohol. Nakoniec primiešame paradajkový pretlak. Panvicu zakryjeme a vložíme do rúry.
- Ak nemáme panvicu, ktorú môžeme dať do horúcej rúry postupujeme takto: obsah panvice preložíme do hlbšej zapekacej nádoby, panvicu vrátime na oheň, prilejeme 100 ml vody a necháme prevrieť, pričom zoškriabeme všetky výpečky z dna a bokov. Všetko prilejeme k mäsu do zapekacej nádoby.
- Pečieme približne 1 hodinu, občas mäso prelejeme výpekom. Ak omáčka príliš zhustne, podlejeme vodou alebo kuracím vývarom.
- Pečené kuracie stehná výborne chutia s dusenou alebo varenou ryžou, najlepšie s basmati.
- Tip: ak vám náhodou zostane paradajková omáčka, na druhý deň ju trochu rozrieďte vývarom alebo vodou a primiešajte ju do cestovín a podávajte so strúhaným syrom a čerstvou bazalkou. Lahôdka do krabičky do práce!