pečený losos

Pečený losos obalený v zmesi z byliniek, cesnaku, orechov a jogurtu

 | 

91

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 300 g lososa (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2 PL strúhanky
  • 100 g hustého jogurtu
  • 3 PL posekaných byliniek (petržlen, kôpor, tymian, bazalka)
  • 1 PL posekaných vlašských orechov
  • 1 strúčik cesnaku posekaný nadrobno
  • soľ a korenie
  • čili paprička

Billa

Ingrediencie
  • 300 g lososa (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2 PL strúhanky
  • 100 g hustého jogurtu
  • 3 PL posekaných byliniek (petržlen, kôpor, tymian, bazalka)
  • 1 PL posekaných vlašských orechov
  • 1 strúčik cesnaku posekaný nadrobno
  • soľ a korenie
  • čili paprička

Billa

Letné horúce dni prinášajú chuť na svieže a ľahké jedlo. Je to ten správny čas dopriať si aj kúsok morskej exotiky. Pripravte si k obedu niečo iné ako pečené kura alebo rezeň. Pečený losos ochutený bylinkami je zaujímavá voľba.

Pečený losos s bylinkovou krustou

Recept na pečeného lososa je jednoduchý, stačí len vybrať kvalitné suroviny. Určite kupujte čerstvého lososa a použivajte čerstvé bylinky. Rozdiel pocítite.

Postup
  1. V miske premiešame bylinky, cesnak, orechy, soľ, korenie a jogurt.
  2. Zmesou lososa potrieme a posypeme zvyšnou strúhankou a čili papričkou.
  3. Lososa pečieme položeného na koži v pekáči asi 20 minút pri teplote 170 stupňov. Podávame s varenými zemiakmi. Dobrú chuť! 🙂

Zdravotné výhody lososa

Chutné a diétne ružové až červené mäso pochádza z vôd ďalekého Atlantického oceánu. Losos je ryba známa najmä gurmánom, labužníkom, ktorých si získala svojou podmanivou jemnou chuťou, a netypickým, takmer žiadnym „rybacím zápachom“. Navyše, lososové mäso je veľmi diétne, nízko energetické a aj preto, mnohí odborníci práve lososa pokladajú za najzdravšiu rybu pre organizmus človeka. Napriek toho môžeme lososa zaradiť medzi mastné morské ryby.

Ako je teda možné, že táto diétologmi ospevovaná pochúťka má vysoký obsah tuku?

Aj potraviny s vysokým obsahom tuku a cholesterolu môžu byť zdravé, ak obsahujú „dobrý cholesterol“. Mnoho ľudí najmä pri diétach vylučuje zo svojho jedálnička tuky, ale je to chyba. Zdravé tuky sú potrebné pre správne fungovanie nášho organizmu a práve losos ich má dostatok.

Radí sa medzi tie živočíšne potraviny, ktoré by sme mali konzumovať pravidelne, predovšetkým pre vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín. Tie potláčajú zápalové procesy v organizme a pokladajú sa za ochranné faktory výživy proti chorobám srdca a ciev a proti rakovine.

Losos obsahuje aj pre život nevyhnutné minerálne látky – napríklad selén, magnézium, známy v boji proti únave, nespavosti či strese a vápnik, základná stavebná zložka každej bunky. Jód zabezpečuje správnu funkciu štítnej žľazy, ale pomáha aj spáliť prebytočný tuk a posilňuje telesné aj mentálne zdravie.

Čo viac si priať? Možno bude odteraz losos pravidelnou súčasťou aj vášho jedálnička.