Uvariť výborný slivkový lekvár nemusí hneď znamenať stáť dlhé hodiny za sporákom a dávať pozor aby sa obsah hrnca nepripálil. Moderné gazdinky to riešia inak – pomôžu si rúrou. Možno tomu nebudete veriť, ale lekvár pečený v rúre ničím nezostáva za tým, ktorý sa dlhé hodiny varí a mieša na ohni. Trstinový cukor a perníkové korenie dodajú lekváru úžasnú chuť aj vôňu, vďaka ktorej budú vaše lekvárové dobroty ešte o niečo lepšie.
Slivkový lekvár môžete hneď aj využiť na osvedčenú a jednoduchú klasiku z babičkinej kuchárskej knihy, ktorá bude s našim pečeným voňavým lekvárom chutiť ešte viac – slivkové tožteky z kyslého mlieka.
Pečený slivkový lekvár
Postup
- Slivky umyjeme, odkôstkujeme a vložíme do hlbokého pekáča s ťažkým dnom (najlepšie liatinový alebo z varného skla).
- Pridáme celú škoricu a hviezdičku badiánu. V mažiari roztlčieme aníz, klinčeky a semienka kardamonu na jemný prášok. Premiešame s trstinovým cukrom a najemno nastrúhanou citrónovou kôrovu.
- Týmto ochuteným cukrom posypeme slivky a dobre premiešame.
- Nezakryté vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C /horúci vzduch/ alebo 190 °C /klasický spodný a horný ohrev/ a pečieme 3-4 hodiny.
- Po hodine pečenia obsah pekáča každú polhodinu premiešame. Ku koncu pečenia treba sledovať a odstavíme, keď už dosiahne lekvár nami požadovanú hustotu.
- Nakoniec pridáme alkohol, premiešame a dopečieme ešte 5-10 minút.
- Vyberieme škoricu a badián a horúci lekvár plníme do vysterilizovaných fliaš. Uchovávame na chladnom a tmavom mieste.
Babičkine rožteky z kyslého mlieka
Postup
- Maslo a Heru premiesime s múkou, pridáme kyslé mlieko a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Zabalíme do fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
- Rúru zohrejeme na 200 °C, dva plechy na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
- Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku ½ cm. Radielkom alebo nožom nakrájame na štvorčeky o veľkosti asi 4×4 cm. Do stredu každého položíme pol lyžičky lekváru a preložíme dva konce do stredu cez slivkový lekvár.
- Poukladáme na plech a pečieme 25-30 minút do zlata. Necháme trochu vychladnúť a potom obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme pridali trošku vanilkového cukru.