Pesto z medvedieho cesnaku pripravujeme mnohí každý rok. Jeho príprava je jednoduchá a nenáročná. Medvedí cesnak treba len starostlivo nazbierať, umyť listy a rozmixovať ich spolu s ostatnými ingredienciami. Vznikne nám pesto plné vitamínov, ktoré je vhodné do rôznych receptov, napr. cestovín, k mäsku alebo do rizota.
Medvedí cesnak je skutočne kulinárska pochúťka – divoká ingrediencia, ktorá sa v sezóne vyskytuje hojne, priťahovaná vlhkou pôdou a tienistým lesným prostredím. Medvedí cesnak zažíva v poslednom období kulinársky boom a popri rebarbore a špargli zaujal svoje miesto ako pilier jarných radostí. Má krátku sezónu, zvyčajne sa prvýkrát objavuje v polovici marca a rastie až do začiatku mája
Pesto z medvedieho cesnaku je každoročná dávka vitamínov z prírody
- Listy starostlivo umyjeme, osušíme v utierke a nakrájame nadrobno.
- Do mixéra vlejeme olivový olej, pridáme nakrájané listy a orechy. Hodia sa vlašské, ale aj akékoľvek iné aké máte doma.
- Orechy aspoň jemne pred mixovaním potlčte.
- Ak má zmes pre vás príliš intenzívnu chuť, pridajte pár kvapiek citrónovej alebo limetovej šťavy, ktorá ho zjemní.
- Pesto podávajte k cestovinám, ale aj k syrom a napríklad hriankam z chleba.