Nakladaná zelenina na turecký spôsob (turecky „turşu“ – čítaj turšu) je výbornou prílohou k mäsitým jedlám. Navyše je naozaj jednoduché ju pripraviť a zužitkovať tak zeleninu, ktorej už pomaly ale isto končí sezóna.
Pikantná nakladaná zelenina v octovo – slanom náleve
Záver leta je výborným časom na uchovanie zeleniny zo záhradky na dlhé zimné mesiace. Vyskúšajte toto leto okrem klasických uhoriek či cvikly aj náš pôvodom turecký recept na štipľavú nakladanú zeleninu v octovo-slanom náleve. Tejto nakladanej zelenine stačí pár dní pobytu na kuchynskej linke, aby ste si ju mohli vychutnať. Je výborná k pečenému mäsu a dusenej ryži, alebo všade tam, kde sa hodí nakladaná zelenina. Chutí pikantne, je chrumkavá a skutočne výborná.
Postup
- Pripravíme si dostatočne veľkú nádobu, najlepšie sklenený zaváraninový pohár. Dôkladne ho umyjeme a osušíme.
- Paradajky, papričky špendlíkom popicháme na viacerých miestach.
- Spolu s ostanou zeleninou nakrájanou na väčšie kúsky striedavo uložíme do fľaše až po okraj.
- Z ostatných surovín pripravíme nálev tak, že všetky prísady zmiešame s vodou a počkáme, kým sa cukor a soľ rozpustí.
- Potom ním zalejeme zeleninu v pohári. Uzavrieme vrchnákom a necháme na kuchynskej linke (nie na priamom slnečnom svetle) približne 10 dní fermentovať.
- Potom preložíme do chladničky, kde uzatvorenú skladujeme, najlepšie v dvierkach chladničky.