mleté mäso

Pikantné mleté mäso so skladanými zemiakmi

 | 

91

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2PL oleja
  • soľ, čerstvé mleté čierne korenie
  • rasca
  • chili
  • 0,8 kg zemiaky
  • 250 ml kyslej smotany
  • 150 ml mlieka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • tvrdý syr napr. Gouda
  • maslo na vymastenie
  • rozmarín
  • muškátový oriešok
  • zapekacia misa
Ingrediencie
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2PL oleja
  • soľ, čerstvé mleté čierne korenie
  • rasca
  • chili
  • 0,8 kg zemiaky
  • 250 ml kyslej smotany
  • 150 ml mlieka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • tvrdý syr napr. Gouda
  • maslo na vymastenie
  • rozmarín
  • muškátový oriešok
  • zapekacia misa

Máte chuť na jednoduchý, ale výdatný obed? Pikantné mleté mäso so skladanými zemiakmi v zapekacej mise je tým pravým. Zasýti a pritom je rýchle na prípravu.

Mleté mäso trochu inak

Táto jednoduchá (a mäsitejšia) alternatíva francúzskych zemiakov je vďaka jednoduchej príprave vynikajúcim obedom, ale aj večerou.

Postup
  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky o hrúbke 4mm. Zemiaky smotanu, mlieko, čierne korenie a soľ dáme do hrnca, pridáme zemiaky a dusíme cca. 5 minút.
  2. Mleté mäso opražíme na olivovom oleji, ochutíme drvenou rascou, rozmarínom, soľou, a s čili. Zapekaciu misu vymastíme maslom.
  3. Polouvarené zemiaky poukladáme do misy spolu s omáčkou a zakryjeme mletým mäsom.
  4. Posypeme strúhaným syrom. Pečieme v rúre pri 220 °C asi 30 minút.

Vynikajúcou prílohou k tomuto jednoduchému receptu je čerstvá zelenina. Na tanier môžete nakrájať paradajku, uhorku, pór či papriku. Výdatný obed s takýmto miešaným šalátikom vás zasýti až do večera. Nielen, že svoje telo obohatíte o množstvo vitamínov, ale pocítite to aj na chuti. Je to dokonalá kombinácia – zdravá a zároveň chutná. 

Zemiaky sú u nás tradičným pokrmom. Preto majú aj v nárečových slovách bohaté zastúpenie. Grúle, švábka, bandurky, erteple, krumple, krumpole aj grumbír, poznáte ešte nejaké ďalšie?

Viac sa dočítate v recepte na staroviedenskú zemiakovú polievku s hubami od starých mám, ktorá vám pričaruje vôňu z detstva. Ako polievka sa hodí aj k nášmu pikantnému mletému mäsu so skladanými zemiakmi.

Prajeme dobrú chuť.