Naši starí rodičia stále hovorievali „neseďte na zemi keď je v mesiaci písmeno „r“. Takže máj je po dlhej dobe časom, kedy si môžeme začať užívať všetky grilovačky, posedenia v tráve, pikniky a opekačky na lúkach. Inšpirujte sa našimi jednoduchými, ale efektnými nápadmi na rýchle pohostenia, ktoré sa vám počas grilovacej a piknikovej sezóny určite zídu. Baklažán, špargľa, kuracie krídelká, šalát či limonáda. Nemusí byť predsa sviatok, aby ste zavolali rodinu a nažhavili gril. Leto sa nezadržateľne blíži, takže zabaľte deku, karty, gril a hurá von!
Pripravte si s nami kompletné piknikové menu:
- grilované kuracie krídelka
- bylinková focaccia
- baklažánový dip
- pastiersky šalát
- domáci bazový ľadový čaj
Svieže grilované kuracie krídla so zelenou špargľou
Keď je už nažhavený gril a všetko pripravené, stačí len sem tam pootáčať mäsko na grile a užívať si letnú atmosféru.
- Kuracie krídla vložíme do veľkého plastového vrecka.
- Z byliniek, oleja, soli, korenia, citrónovej šťavy a medu pripravíme marinádu, ktorú nalejeme do vrecka s krídlami.
- Vrecko dobre uzavrieme a všetko spolu poriadne premiešame.
- Vrecko vložíme do chladničky a necháme marinovať aspoň 1 hodinu, najlepšie však cez noc.
- Krídelká potom upečieme nad grilom do zlata a chrumkava. Zvyšnou marinádou priebežne počas pečenia potierame.
- Spolu s krídlami si ugrilujeme aj zelenú špargľu, ktorej pred pečením len odkrojíme drevnaté konce.
Bylinková focaccia
- Do veľkej misky si nasypeme múku, premiešame ju so soľou, cukrom a droždím.
- Pridáme teplú (nie horúcu!) vodu a lyžicu olivového oleja. Vymiesime vláčne cesto.
- Zo začiatku bude lepiť, ale po zrhuba 10 minútovom miesení sa začne odlepovať od misy.
- Misku prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnút, asi 1 hodinu až 1 a ½ hodiny.
- Veľký plech na pečenie dobre vymastíme olejom a vykysnuté cesto z misky preložíme rovno na plech.
- Naolejovanými rukami ho roztiahneme po celom plechu. Pokvapkáme olejom, sušenými bylinkami podľa našej chuti a prstami ich do povrchu cesta povtláčame.
- Necháme ešte 30 minút podkysnúť. Rúru zohrjeme na 200 °C.
- Pred pečením ešte focacciu posypeme soľou, pripadne nahrubo zomletým čiernym korením a vložíme do rúry. Pečieme cca 25 -30 minút do zlata.
Baklažán netradične – baklažánový dip
- Baklažán umyjeme, nožom ich na pár miestach prepichneme a položíme na papierom vystlaný plech, pridáme 2 nešúpané strúčiky cesnaku.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C až kým úplne nezmäknú, môže to trvať 60 – 90 minút, záleží od veľkosti baklažánov.
- Ešte lepšie je baklažán upiecť na grile, dodá to dipu skvelú dymovú chuť.
- Upečený baklažán vyberieme, rozkrojíme na polovice, vložíme do cedníka a necháme všetku tekutinu odkvapkať.
- Potom ich ošúpeme (ide to ľahko) a dužinu nadrobno nasekáme.
- Pečený cesnak tiež ošúpeme a vidličkou rozpučíme.
- Vložíme do misky, osolíme, okoreníme, pridáme tahini sezamovú pastu, biely jogurt, 2 lyžice olivového oleja a ešte dva pretlačené strúčiky cesnaku. Všetko spolu dobre premiešame.
- Necháme chvíľu odstáť v chlade a môžeme podávať v menšej miske poliate olivovým olejom a posypané petržlenovou vňaťou.
Pastiersky šalát – jednoduchý, ale výborný zeleninový šalát
- Všetku zeleninu si nakrájame na kocky, cibuľku nakrájame na kolieska, petržlenovú vňať nasekáme na hrubo.
- Všetko preložíme do väčšej misky a pred podávaním prelejeme zálievkou, ktorú pripravíme zmiešaním olivového oleja a citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia.
- Dobre premiešame a hneď podávame.
A čo by to bol piknik bez domácej limonády? V našom prípade vám ponúkame recept na neodolateľný domáci bazový ľadový čaj.
- Najskôr si pripravíme silný čaj, nakoľko sa bude ešte riediť s ľadom. Výborný je earl grey alebo aj obyčajný čierny. Čiže 4-5 vrecúšok zalejeme cca 600 ml vriacej vody.
- Čaj necháme vylúhovať 5 minút. Čajové vrecúška vyberieme a čaj necháme trochu ochladnúť.
- Ochutíme bazovým sirupom a citrónovou šťavou, pridáme aj kúsky citróna či limetky.
- Veľký džbán naplníme takmer doplna ľadom.
- Ešte teplý čajový výluh nalejeme na ľadové kocky.
- Roztápajúci ľad nám čaj perfektne ochladí a zriedi.
- Ochutnáme a ak treba dosladíme, či dokyslíme a doplníme ľad.